Se afla sub
epiderma si este un strat mai gros. Ea trimite in epiderma niste prelungiri conice numite papile dermice, inauntrul carora se afla se cu sange, iar unele au si terminatii nervoase.
Ea este alimentata permanent cu sange si limfa care hranesc celulele pielii. Derma este un tesut conjunctiv format din celule conjunctive de forme diferite si o substanta intercelulara alcatuita dintr-o retea de
fibre subtiri elastice datorita carora pielea se poate intinde si destinde (elasticitate).
Aceasta elasticitate se datoreaza prezentei a doua substante: colagen si elastina dispuse in forma de retea.
Colagenul se degradeaza prin fierbere si devine gelatinos. Fibrele de colagen contin siliciu, care are rolul de hidratare.
Elastina poate fi alterata de: plumb, potasiu, alcool, nicotina, hipnotice si are rol elastic.
Cu rsta, elasticitatea scade, favorizand aparitia ridurilor.
Productiile pielii sunt: perii, glandele si unghiile.
Parul si
unghiile sunt formate din keratina a- o substanta care le da rezistenta. in derma se mai gasesc si glandele.
Glandele sudoripare a caror activitate este sub influenta sistemului nervos. Odata cu transpiratia, ele mai elimina si toxinele din corp.
Glandele sebacee, care secreta o grasime numita sebum si a caror activitate se modifica cu rsta {fiind foarte active la pubertate).
Glandele mamare ale caror celule secreta lapte. Pe suprafata pielii mai sunt nenumarate orificii, numite pori, care sunt de fapt orificiile foliculilor polisebacei si care, in caz de secretie abundenta, se dilata.
Pielea are o culoare roz-galbuie, care riaza in functie de rsta si de pigment.
Pigmentul piein se numeste melanina, este produs de celule melanoblaste si se prezinta sub forma de granule. Lumina solara intensifica formarea lor. La unele persoane, pigmentul lipseste - boala numindu-se leucodermie si nu se cunosc cauzele.