Pe masura ce veti dobandi experienta in lucrul cu tele medicinale, veti dobandi incredere pentru a crea propriile dumneavoastra retete. Pentru a ajuta, mai dau niste retete care includ explicatii cu privite la motivele alegerii respectivelor te.
Categoriile sunt urmatoarele: stimulente, diuretice, expectorante, astringente, tranchilizante si tonice. Plantele dintr-o categorie pot fi inlocuite cu altele din aceeasi categorie. Desigur, nu toate tele dintr-o categorie sunt la fel in ceea ce priveste puterea lor si efectele secundare, asadar putina documentare fi utila pentru a putea alege ta adecta din respectivele categorii. Altfel, puteti pur si simplu urma retetele din aceasta sectiune. Amintiti- ca trebuie sa folositi tele medicinale in mod responsabil. Daca aveti indoieli, consultati- medicul.
Pentru retetele din aceasta sectiune trebuie folosite te uscate. Cand preparati siropuri de tuse, amestecurile de te uscate sunt folosite in general sub forma de decocturi. Strecurati-le, apoi adaugati
miere si lasati sa fiarba la foc mic inca 30 de minute. Adaugati arome dupa ce amestecurile s-au racit (uleiul de cirese salbatice este o atoma extraordinara).
Exista anumite tipuri de te medicinale care sunt incluse de obicei pentru prepararea siropurilor de tuse:
1. Stimulentele sau actitoarele: un stimulent este un agent care sporeste temporar o activitate functionala. De exemplu, un
diuretic sporeste secretia de urina. Daca se doreste un diuretic, urmatoarele te sunt recomandabile: patrunjelul,
nasturelul si frunzele si radacinile de sparanghel. Daca se doreste un diaforetic, puteti folosi Eupatorium perfoliatum, coada-sorice-lului, menta sau verbina. Un diaforetic este un agent care sporeste transpiratia.
2. Aromaticele au un miros placut. Iata cate exemple: toate rietatile de menta, feniculul, iarba-matei, scoarta de sasafras si maghiranul.
3. Lenitivele: un lenitiv este un agent care calmeaza sau inmoaie. De obicei ajuta membranele mucoase, lata cate exemple; nalba,
nalba de gradina, algele rosii, lumanarica, ulmul alb,
mierea si mugurii de plop.