Semne si simptome cheie
» dureri in regiunea superioara a abdomenului;
»
greata si ma;
» scaderea apetitului;
» senzatie de plenitudine dupa mancarea unei cantitati moderate;
» sange in lichidul de ma sau in materiile fecale.
De la inceputul anilor 1900, incidenta cancerului de stomac a scazut, in Statele Unite, cu 75 %, Cercetatorii cred ca imbunatatirea metodelor de conservare a alimentelor este motivul principal al acestei scaderi. Astazi, majoritatea alimentelor perisabile sunt congelate sau pastrate la frigider, Cu ani in urma, sararea si afumarea erau metodele obisnuite prin care se impiedica stricarea hranei - procese care ar fi putut duce la formarea unor substante care puteau cauza cancer (cancerigene).Imbunatatirea statusului socioeconomic si a practicilor sanitare ar putea si ele sa fie utile prin reducerea incidentei infectiei cu Helicobacterpylori (H. pylori). H. pylori este o bacterie care se asociaza cu
ulcerele peptice si cancerul de stomac.
Alti faeton de risc mai pot cuprinde:
» fumatul;
» consumul excesiv de alcool;
» antecedente in familie de cancer de stomac;
» mici proeminente la nivelul stratului intern al stomacului (polipi adenomatosi);
» interventii chirurgicale anterioare prin care a fost indepartata o portiune a stomacului (gastrectomie partiala);
» deficit de vitamina B]2 (anemie pernicioasa) si asocierea subtierii (atrofia) stratului intern al stomacului.Intre 90 si 95 % dintre cancerele de stomac iau
nastere din tesuturile glandulare care captusesc
stomacul (adenocarcinoame). Prin atie cu alte tipuri de cancer, cancerul de stomac este acum rar in Statele Unite. Totusi, in tarile subdezltate, unde afumarea si sararea mai sunt folosite pentru conservarea alimentelor si unde infectia cu H. pylori este frecventa, cancerul de stomac este cauza principala de deces prin cancer.
Diagnostic si tratament
Examinarea radiologica cu bariu si endoscopia sunt cele mai obisnuite teste folosite pentru diagnosticul cancerului de stomac. Ecografia endoscopica poate determina extinderea cancerului in peretele stomacului si spre tesuturile adiacente.
Exista trei modalitati principale de tratament: interventia chirurgicala, chimioterapia si radioterapia. Tipul de tratament care s-ar putea folosi in cazul dumneaastra depinde de mai multi factori, care includ localizarea si stadiul cancerului si starea dumneaastra generala.
Interventia chirurgicala este singura metoda de vindecare a cancerului gastric. Daca acesta este limitat la stomac si la ganglionii limfatici din vecinatate, chirurgul ar putea indeparta ganglionii limfatici si stomacul in intregime sau doar o portiune a lui. Daca boala este avansata, indepartarea doar a unei portiuni de stomac poate atenua simptome cum sunt ma sau sangerarea.
Chimioterapia si radioterapia pot scadea dimensiunea tumorii, lucru care poate atenua simptomatologia si poate prelungi supravietuirea. Unele studii sugereaza chiar ca ar putea intarzia sau preveni recurenta cancerului dupa operatie.
Surprins in stadiu precoce, cancerul stomacului poate fi adeseori vindecat. Prognosticul formelor mai avansate depinde de gradul de extindere a tumorii. Cel mai bine este sa discutati acest aspect cu medicul dumneaastra.