mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Cancerul
Index » Boli si tratamente » Bolile digestive » Cancerul
» Cancerul esofagului

Cancerul esofagului







Semne si simptome cheie


» dificultati la inghitire;

» sange in lichidul de ma sau in materiile fecale;


» scadere in greutate;

» dureri in piept.

Cancerul poate aparea in orice parte a esofagului. Cercetatorii nu cunosc cu certitudine cauza, dar riscul dumneaastra creste daca fumati sau beti alcool in cantitati excesive. Esofagul de tip Barrett, o complicatie a refluxului gastro-esofagian (RGE), este un alt factor de risc cunoscut. (Vedeti ina 66 pentru mai multe informatii despre esofagul de tip Barrett.) Riscul pare sa mai fie crescut de dietele sarace in fructe si legume.
Din nefericire, tumorile esofagiene de dimensiuni foarte mici nu prea produc simptome. Adeseori, primul indiciu ca ati putea avea o tumora esofagiana este dificultatea progresiva la inghitire. in acel moment, totusi, este posibil ca tumora sa fie de dimensiuni care sa ocupe jumatate din deschiderea esofagului. Pe masura ce cancerul avanseaza, s-ar putea sa prezentati scadere in greutate, dureri de piept si sange in lichidul de ma sau in materiile fecale.


Doua dintre cele mai frecvente tipuri de cancer esofagian sunt:
Carcinomul cu celule scuamoase. Acest tip ia nastere in celulele plate, solzoase (scuamoase), care captusesc esofagul pe toata lungimea lui.
Adenocarcinoamele. Acestea sunt cancere ale tesutului glandular si pot aparea in portiunea inferioara a esofagului (esofagul de tip Barrett).


Diagnostic

Nu exista analize care sa depisteze cancerul de esofag. Daca aveti unele simptome, ati putea face o radiografie cu bariu. Chiar inainte de radiografie veti inghiti un lichid care contine o substanta metalica, bariu, care va colora in alb stratul intern al esofagului. Acest lucru face ca tumorile sau alte zone anormale sa se vada mai bine pe filmul radiologie.
Endoscopia, un test mult mai sensibil, poate inlocui radiografia cu bariu sau o poate urma. Medicul va va insera pe gat un tub subtire, flexibil (endoscop), care are la un capat o camera mica de luat vederi, putand astfel examina orice tumora sau tesut suspect.
Daca aveti cancer, testele de sange si tomografia computerizata (TC) sau ecografia endoscopica pot ajuta la determinarea extinderii tumorii. in ultimul test, este inserat in esofag un endoscop care contine o sonda mica, cu ultrasunete. Peretii esofagieni reflecta undele sonore eliberate de sonda, creand pe un ecran de televizor o imagine computerizata care ilustreaza extinderea cancerului.




Tratament

Forma obisnuita de tratament a cancerului esofagian este indepartarea chirurgicala a zonei bolnave si reunirea portiunilor sanatoase ramase. Daca este indepartata o portiune mare de esofag, chirurgul ar putea construi o noua cale de trecere de la gat catre stomac, folosind o portiune de intestin subtire. Interventia chirurgicala poate vindeca boala. Totusi, adeseori doar atenueaza simptomele si prelungeste durata de supravietuire. in cele din urma, cancerul reapare.
Uneori, se mai incearca folosirea chimioterapiei si radioterapiei, singure sau in asociere, pentru a incerca atenuarea simptomelor, scaderea dimensiunilor tumorii sau omorarea celulelor canceroase care s-au extins de la nivelul tumorii primare.
O alta metoda de tratament, denumita terapie fotodinamica, foloseste medicamente care pot sensibiliza celulele canceroase la lumina laser, astfel incat aceasta sa le poata distruge.
O data diagnosticat cancerul esofagian, prognosticul depinde adeseori de gradul de extindere a tumorii si cel mai bine este sa discutati cu medicul dumneaastra.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor