Semne si simptome cheie
» dureri abdominale;
» scadere in greutate;
» ingalbenirea pielii si a ochilor (icter).
Desi cancerul de pancreas nu reprezinta decat 1-2 % dintre toate cancerele din America, el reprezinta a patra cauza de deces prin aceasta boala. Motivul pentru care mortalitatea este asa de mare este diagnosticarea tardi. Acest tip de cancer este de obicei asimptomatic pana in faza in care este ansat si incurabil. Mai mult,
pancreasul este localizat profund in abdomen, in
spatele altor organe, ceea ce face imposibila detectarea unui nodul prin palparea zonei respective. Aproximativ 95 % dintre cancerele de pancreas sunt adenocarcinoame care se dezvolta din stratul intern al canalelor pancreatice si pot creste ani de zile fara a fi detectate.
Cercetatorii fac progrese in intelegerea modului in care modificarile ADN pot duce la cancer de pancreas. Dar multe lucruri raman neclare despre cum si de ce apare acest cancer. Exista mai multi factori care cresc riscul.
Fumatul. Este posibil ca tutunul sa fi jucat un rol la una din trei persoane care fac cancer pancreatic.
Antecedentele familiale. Cancerul de pancreas pare sa apara mai frecvent in unele familii.
Varsta. Majoritatea bolnavilor au intre 60 si 80 de ani in momentul diagnosticului.
Sexul. Riscul barbatilor de a face cancer pancreatic este cu 30 % mai mare decat al femeilor.
Grupul etnic. Riscul negrilor de a face boala este mai mare decat al altor grupuri etnice.
Alcoolul. Unele studii sugereaza ca alcoolul in exces poate creste riscul de boala. Alte studii nu confirma acest lucru. Sunt necesare cercetari suplimentare.
Pancreatita cronica. Majoritatea celor care prezinta inflamatie prelungita a pancreasului (pancreatita) nu fac cancer, dar unii da. Motivul ramane necunoscut.
Diagnostic si tratament
Cele mai obisnuite metode de diagnostic ale cancerului de pancreas sunt ecografia, TC si RMN. Daca una dintre aceste metode imagistice sugereaza cancerul, urmatorul pas este
biopsia ghidata ecografic, pentru a extrage o mostra de tesut. Fragmentele de tesut mai pot fi obtinute folosind un tub subtire, flexibil, care are atasate mici unelte de taiat (endoscop), Endoscopul este bagat pe gura si trecut apoi prin esofag si stomac pana in portiunea superioara a
intestinului subtire (duoden), locul in care pancreasul isi elibereaza produsii de secretie.
Daca boala este limitata la pancreas, indepartarea chirurgicala a partii respective a organului poate vindeca boala. Cea mai des folosita interventie chirurgicala este procedura Whipple. in acest mod se indeparteaza o parte din pancreas, din stomac si prima portiune a intestinului subtire, impreuna cu ca biliara si o parte a cailor biliare comune. Este o operatie dificila. In spitalele mari, in care procedura este facuta de catre chirurgi experimentati, 2 % dintre pacienti mor datorita complicatiilor chirugicale. in spitalele mai mici, rata mortalitatii este mai mare. Radioterapia si chimioterapia pot ajuta la prelungirea supravietuirii, dar nu vindeca. Prognosticul formelor mai ansate de cancer depinde de gradul de extindere al tumorii.