mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Boli
Index » Boli Si Tratamente » Boli
» ULCERUL PERFORAT

ULCERUL PERFORAT






Este una din complicatiile acute ale bolii ulceroase cu o mortalitate de circa

25%.


Anamneza va cauta un tratament cu antiinflamatorii steroidiene sau non-steroidiene in antecedente, existenta unei boli ulceroase prealabile, cu sau tara identificare si tratament anti Helicobacter pylori, sau stare de soc dupa trauma¬tisme sau sepsis care pot duce la ulcere acute de stres perforate.

Clinic sunt sugestive:


- durerea epigastrica cu debut brusc, ulterior generalizata
- apararea musculara cu contractura pana la aspectul de "abdomen de lemn"
- disparitia mati tatii hepatice la percutie, ca expresie a pneumoperitoneului care radiologie are semn patognomonic, imaginea de hipertransparenta semilu-nara in hipocondrul drept marginita de opacitatea diafragmatica si hepatica. Tratamentul are caracter de urgenta chirurgicala, pentru a surprinde boala in faza de peritonita chimica, care altfel se suprainfecteaza dupa 6 ore, iar evo¬lutia sepsisului catre soc septic ireversibil poate continua in pofida tratamentului chirurgical.


Interventia se poate efectua pe cale clasica sau laparoscopica si consta, ca in orice peritonita secundara, din lavaj peritoneal abundent (8-10 1 de ser fizio¬logiC) cu drenaj peritoneal multiplu si rezolvarea perforatiei ulceroase prin sutura sau infundarea acestuia cu fragment de epiploon. Ulcerele duodenale cronice mari, stenozante, Helicobacter pylori negative, pot impune o interventie etio-patogena, cum ar fi vagotomie tronculara bilaterala cu bulbantrectomie urmata de anastomoza gastroduodenala termino-terminala tip Pean. Interventia se asociaza cu antibioterapie profilactica la inductia anestezica si recoltare de continut peritoneal pentru examen bacteriologic si antibiograma.


In cazul pacientilor tineri cu peritonita recenta localizata la care examenul radiologie cu substanta de contrast nu arata pierdere de substanta se poate lua in consideratie tratamentul nonoperator propus de Taylor - sonda nasogastrica de aspiratie, perfuzii intravenoase, antibioterapie cu spectru larg.
In ambele situatii se recomanda endoscopie la 6 luni, cu determinare de Helicobacter pylori.






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor