Sterilitatea-un destin cu care trebuie sa te resemnezi?
Din pacate, omul este o fiinta irationala. El insusi isi poate provoca
sterilitatea in orice moment al vietii. Avortul, inflamatia apendicelui, disfunctia orelor in stare ansata, endometrioza sunt cele mai frecvente cauze ale sterilitatii feminine. Inflamatia parotidei, netratata in copilarie din neatentia parintilor, bolile venerice netratate corespunzator, prostatita sunt cele mai obisnuite cauze ale sterilitatii masculine. Siin afara de acestea-alcoolul, fumatul, alimentatia de proasta calitate, conditiile de trai precare, neglijarea sanatatii, in general. Avem suficiente motive de indignare fata de noi insine. Nu ne putem ge de soarta de vreme ce impartim aproape in jumatate cu natura vina pentru sterilitate.
Reflectiile de mai sus insa nu le usureaza cu nimic suferinta celor care, incercand ani la rand sa conceapa un copil, se confrunta cu diagnosticul de sterilitate. Putem vorbi despre sterilitatea unui cuplu daca timp de 12 luni nu a survenit
sarcina in conditiile unei vieti sexuale regulate, fara contraceptie. In majoritatea cazurilor, cuplurile cu aceasta problema solicita ajutorul specialistilor mult mai tarziu.
Omul este fertil tot anul, insa sansele lui reale de a concepe un copil raman aceleasi ca ale celorlalte animale (nu uitati de faptul ca noi suntem parte a naturii si ne sunt proprii caracteristicile oricarei alte fiinte vii). Se intampla astfel deoarece sistemul nostru reproductiv este o constructie deosebit de complexa, iar pentru obtinerea unor urmasi sanatosi este necesara combinarea mai multor factori subtili.
Potrivit datelor OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) circa 15 % din cuplurile maritale (60-80 milioane de cupluri) sunt sterile. in afara de asta, pana la 10% din cupluri sunt apte sa procreeze, insa dau
nastere unor copii morti, iar 10-25 % din cupluri nu pot concepe mai mult de un copil.
In ultimii ani, tot mai multe persoane se adreseaza medicilor pentru tratarea sterilitatii. Se considera ca peste 70 la suta dintre cuplurile sterile au apelat la sfatul medicului, iar aproximativ o jumatate dintre acestea au urmat cel putin un tratament. E posibil ca numarul persoanelor sterile sa fie totusi mai mare, deoarece o parte din cupluri nu considera sterilitatea o problema si nu se adreseaza specialistilor.
Oricum, pot fi ajutati doar jumatate dintre cei care se adreseaza medicului, si aceasta numai dupa un examen de specialitate minutios. Cel mai des, graviditatea survine in decursul unui an de la inceperea tratamentului, alteori insa "minunea\" se lasa asteptata si 10 ani. Adeseori sotii pornesc pe calea anevoioasa a investigatiilor si a tratamentelor indelungate, care necesita efort, nervi, si, evident, resurse, dar care nu intotdeauna sunt incununate de succes. Cu toate acestea, merita sa continue si sa nu se opreasca pana cand nu epuizeaza toate mijloacele posibile.
Anterior se considera ca vina pentru
sterilitate o poarta femeia. In urma unor studii insa s-a constatat ca femeia este cauza sterilitatii cuplului in doar 45 la suta din cazuri, in 40 la suta sunt "de vina\" barbatii, iar in 15 la suta - cauzele nu pot fi elucidate. In o treime din cazuri, disfunctii sunt gasite la ambii parteneri. Trebuie mentionata insa neconcordanta unor date statistice din ultimii ani. Unele centre, spre exemplu, specializate in tratarea sterilitatii masculine, raporteaza ca incapacitatea barbatului de a concepe copii este cauza sterilitatii cuplurilor in peste 50 la suta din cazuri. Probabil au dreptate - posibilitatile lor de diagnosticare, inclusiv de depistare a disfunctiilor imunitare sunt destul de mari.
Pentru inceput, sotii trebuie sa se adreseze medicului de familie. Uneori, cauzele sterilitatii pot fi inlaturate cu succes inca de la prima faza. Ajutorul medical in astfel de cazuri se poate rezuma la consultul medicului generalist, precum si al ginecologului si al urologului sau al andrologului, medicul care se ocupa exclusiv de problemele barbatilor. De cele mai multe ori insa urmeaza diverse investigatii si un tratament medicamentos sau chiar chirurgical, dupa caz. Practica demonstreaza ca cele mai bune rezultate se obtin atunci cand intre medic si soti se sileste o relatie confidentiala, care permite rezolrea tuturor problemelor de comun acord. Nu de putine ori insa prima intalnire cu medicul descurajeaza pacientii, deoarece li se pun multe intrebari la care, poate, nu sunt pregatiti sau nu vor sa raspunda. Iar o problema atat de complexa si dificila necesita un studiu aprofundat inca de la prima intrevedere.
Deseori, sterilitatea e o "calamitate naturala\" de care nimeni nu se face vinot. Aceasta nu distruge intr-atat sanatatea a doi oameni apropiati, cat, asemenea ruginii, macina atractia lor reciproca. Cu timpul, neputinta de a da nastere unei noi vieti ucide bucuria apropierii intime, placerea relatiilor intime. Aparitia unui copil aduce cu sine multe lucruri noi in familie, in special, pentru femeie. Nu intamplator, visul din subconstientul femeii de a avea copii se manifesta, inca din copilarie, in pasiunea ei pentru jocul cu papusi. Organismul femeii este "proiectat\" special pentru a concepe si naste copii sanatosi. Ne putem imagina astfel nefericirea unei femei care, din anumite motive, nu poate avea copii. in cazul femeii, sterilitatea poate conduce la nevroze. Lipsa copiilor in familie provoaca insa si barbatului anumite transformari psiho-sexuale de natura sa impiedice secretia normala de spermatozoizi si transportarea lor prin canalul seminal. Normal, tensiunile aparute in familie, invinuirile fara sens de sterilitate nu favorizeaza dorinta ambilor de a rezol aceasta problema. Ca rezultat - se cauta un alt (o alta) partenera), se destrama familia.
Sa pre toate schimbarile din viata e imposibil. Dar daca dorinta de a da nastere unui copil nu se realizeaza, in pericol, deseori, e insasi existenta familiei. Pe un astfel de cuplu, de obicei, trecut deja de prima tinerete, il asteapta un lung si anevoios drum al investigatiilor si al tratamentelor.
Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii principalele cauze ale sterilitatii sunt urmatoarele.
La femei:
- probleme cu ovulatia 39%;
- leziuni ale
trompelor uterine 30%; -dificultati in timpul actului sexual sau probleme
ale canalului colului uterin 18%;
- endometrioza 13%.
La barbati:
- ricocel 42%
- impermeabilitatea cailor seminale 14%
- alte probleme (de imunitate, ejaculare, legate de functia rinichilor, alte tratamente medicamentoase) 13%;
- factorul psihologic (feminin) 8%;
- cauze idiopatice (de origine incerta) 23%.
In afara de presupusa cauza a sterilitatii, trebuie aflat tipul acesteia: primara sau secundara. Daca femeia nu a ramas niciodata insarcinata, atunci este vorba despre sterilitate primara. Daca a avut cel putin o sarcina, iar urmatoarea nu survine, atunci vorbim despre sterilitate secundara, indiferent cum s-a terminat cea anterioara -cu nastere,
avort sau pierderea sarcinii.
Sterilitatea primara la barbati presupune ca nici una dintre partenere sa nu fi ramas insarcinata. Daca insa acest lucru s-a intamplat o data, iar in prezent nu poate avea copii din "vina\" lui, atunci acest tip de sterilitate se considera secundara. Desi, putin probabil ca barbatul sa poata fi sigur, in general, de fertilitatea sa.In principiu, trebuie sa vorbim despre sterilitate feminina, masculina si mixta (combinata), primara si secundara, precum si despre sterilitate datorata unei inflamatii sau unor cauze de ordin genetic, endocrin, im unitar sau unor cauze incerte.
Se considera ca termenul investigatiilor nu trebuie sa depaseasca sase luni, iar tratamentul nu trebuie efectuat pe o perioada mai mare de doi ani, and in vedere posibilitatile moderne de tratament (fertilizarea extracorporala, operatiile plastice de reconstructie, laparoscopia).
Trebuie retinut insa faptul ca sansele de sarcina sunt doar de 50-70 la suta si asta in conditiile in care sunt efectuate cele mai detaliate investigatii, diagnosticul este silit corect si sunt utilizate toate remediile posibile si cele mai moderne tratamente. Cu toata experienta enorma acumulata, tehnologia ansata si perfectiunea tehnicii chirurgicale, la un numar de 5-l0 % din cupluri cauza sterilitatii nu poate fi silita.