Luati o carpa din in, bumbac, lana, panza sau un servetel. impaturiti-o in doua, apoi in patru sau mai multe, pana obtineti grosimea necesara. Puneti carpa pe masa sau pe o suprafata a. Cu mana, sau cu o lopatica de lemn, luati pasta de
argila din s si intindeti-o pe servetel. Stratul de argila trebuie sa depaseasca, cu 2-3 cm latimea locului dureros.
Cum se aplica compresa
Stergeti locul bolnav cu un servetel umed. Daca este vorba de o ulceratie, spalati-o cu apa calda, proaspata. Compresa astfel pregatita se pune direct pe locul bolnav si aveti grija ca acesta sa fie
complet acoperit. Legati compresa cu un bandaj, astfel incat aceasta sa fie, permanent, in contact cu suprafata afectata, iar peste bandaj aplicati o tesatura de lana, pe care nu trebuie s-o strangeti prea tare, pentru a nu perturba circulatia sangelui.
CAT TiMP SE TINE COMPRESA
De obicei, compresa cu argila trebuie lasata pe locul bolnav 2-3 ore. De indata ce simtiti ca devine uscata si fierbinte, trebuie s-o inlocuiti cu alta.
Cum se scoate compresa
Mai intai, indepartati carpa de lana de la suprafata, apoi desfaceti bandajul si, cu o singura miscare, scoateti compresa, incercand sa nu lasati pe locul bolnav bucatele de argila, imediat spalati locul respectiv cu apa rece sau, si mai bine, cu apa calda. Argila nu se foloseste a doua oara.
Cate comprese se pun
Numarul de comprese difera de la caz la caz. De regula, 2-3 comprese pe zi sunt suficiente, dar se pot pune si mai multe, respectiv una dupa alta, zi si noapte. Dupa ce v-ati insanatosit complet, trebuie sa continuati aplicarea compreselor, inca un timp, pentru a fortifica organul bolnav.
Niciodata nu trebuie sa puneti comprese pe piept si stomac in timpul mesei si nici imediat dupa aceasta, ci numai la un interl de o ora - o ora si jumatate. Pe alte parti ale corpului, compresele se pot pune oricand. Se pot pune concomitent 2-3 comprese pe diverse parti ale corpului.
Cataplasme (impachetari sau pansamente cu argila)
Cand aplicarea unei catapiasme este dificila (de exemplu, pe ochi, urechi, etc), se pot face impachetari. Pentru aceasta, inmuiati o bucata de panza intr-o pasta argiloasa semilichida pana se impregneaza bine, puneti-o pe partea bolna a corpului si acoperiti-o cu o patura de lana. Schimbati cat mai des panza imbibata in masa argiloasa. Folositi asemenea proceduri si atunci cand aveti de tratat o suprafata mare de piele.In cazul unor boli dermatologice, spalati- mai des cu apa de argila. Aplicati cataplasme cu argila si indepartati-le inainte de a se usca. Dupa ce le-ati inlaturat, trebuie sa spalati cu apa curata si sa clatiti cu apa in care s-a adaugat suc de lamaie si otet.