mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Dependenta de tutun
Index » Sanatatea familiei » Dependente » Dependenta de tutun
» Tutunul

Tutunul







Rolul tutunului in viata americanilor este unul dintre subiectele cel mai aprins dezbatute in prezent. Spre deosebire de consensul care exista fata de pericolele dependentei de un "drog ilegal\", precum heroina, sau de un "drog legal\", dar cu potential de pericol, precum alcoolul, nu exista un acord general cu privire la statutul tutunului in societatea noastra. Practic toti medicii condamna fumatul, dar exista interese politice si financiare puternice care apara si promoveaza consumul de tutun. Si, chiar daca pe fiecare pachet de tutun apare un avertisment, guvernele statale si federale obtin venituri enorme din taxele pe tigari, ceea ce introduce automat o oarecare ambilenta in orice atac oficial impotri fumatului. La urma urmelor, tutunul este un produs legal, dupa curn se grabesc intotdeauna sa remarce companiile de tutun, si la nivel federal nu s-a facut nici un efort serios de a schimba acest statut de foarte multi ani. Si, totusi, fumatul este direct responsabil pentru moartea a mai bine de 1 000 de americani pe zi.


Tutunul si atitudinea noastra fata de el creeaza o dilema care se intinde dincolo de granitele obisnuite ale unei discutii despre consumul de droguri. Trebuie sa avem in vedere probleme fundamentale de natura financiara, demografica si de libertate personala, ceea ce nu se intimpla cu alte droguri. Productia de coca de pe intreaga eta, din care se scoate cocaina, sau a macului, din care se extrage opiumul, sint importante pentru economiile unor tari precum Peru sau Afganistan, iar guvernul Statelor Unite exercita presiuni asupra acelor tari sa inceteze cultirea telor respective. Totusi, practic, tot tutunul de pe piata americana creste intre granitele Statelor Unite, in ciuda faptului ca numarul deceselor cauzate de fumat este mai mare de 400 000 in fiecare an, mult mai mare decit numarul deceselor provocate de consumul celorlalte droguri la un loc. Chiar si acolo unde legea cu privire la fumat incearca sa se impuna, ea este in mare parte ineficienta, daca nu complet ignorata. De exemplu, fumatul este ilegal pentru adolescenti, dar mai bine de trei milioane de adolescenti sint fumatori permanenti.
In Statele Unite, practic toti cei care fumeaza stiu ca tutunul dauneaza grav sanatatii. Cind a devenit obligatorie inscriptionarea pe pachete a textului "tutunul dauneaza grav sanatatii\", companiile de prelucrare a tutunului au fost incintafe sa se conformeze, crezind ca prezenta unui "avertisment cinstit\" ii proteja de procesele intentate de fumatorii aflati pe moarte. Daca se intimpla acest lucru in continuare ramine de zut, dar exista do ca avertismentele si alte forme de publicitate negati facuta fumatului incep sa aiba efect. Milioane de americani renunta la fumat in fiecare an. Dar, de asemenea, e aderat si faptul ca multora li se pare imposibil sa faca acest pas si ca majoritatea celor care renunta (sau care nu s-au apucat de fumat) provin din medii sociale mai educate si mai avute. Fumatul este mai raspindit printre anumite grupuri demografice precum tinerii de culoare sau adolescentii. Se pare insa ca tutunul are un viitor frumos si in alte parti ale lumii. China, de exemplu, cu peste un miliard de locuitori, are un numar de fumatori, mai mare decit intrea-ga populatie a Statelor Unite.
Ca si alcoolul, fumatul a\'avut o functie ceremo-niala de-a lungul timpului. Fumatul "pipei pacii\" era un ritual cunoscut in rindul indienilor americani si, probabil, asa se face ca exploratorii europeni precum Sir Walter Raleigh au luat cunostinta de existenta tutunului. Desi introducerea tutunului in Anglia secolului al XVIl-lea ii este atribuita lui Raleigh, acest lucru ar putea fi inexact din punct de vedere istoric. Fumatul este cunoscut in Europa de la primele expeditii ale lui Columb in Lumea Noua, care au avut loc cu un secol inainte de calatoriile lui Raleigh. De fapt, unul dintre navigatorii lui Columb a fost inchis "pentru binele sufletului sau\" cind a aprins un trabuc la intoarcerea in Spania. Pina a fost eliberat, fumatul era deja o distracfie raspindita in toata Europa,


E interesant sa obserm ca fumatul a provocat reactii ambilente sau chiar contradictorii in rindul guvernelor si a institutiilor religioase inca de la inceput. In Germania, fumatul a devenit pasibil de pedeapsa cu moartea la scurta vreme dupa aparitie. In Rusia, fumatorii puteau fi pedepsiti cu castrarea, iar in America zece state aveau legi care interziceau consumul tigarilor inca din 1909. Dar popularitatea fumatului in rindul oamenilor a fost mereu crescuta. Nici un fel de masuri guvernamentale, oricit de dure, nu au reusit sa incetineasca raspindirea obiceiului fumatului, iar curind a fost evident faptul ca era imposibil sa fie complet interzis in mod oficial. Spre deosebire de prezent, la inceput medicina s-a opus mai putin fumatului decif gardienii moralitatii publice. Medicii europeni considerau tutunul moi degraba ca pe un medicament puternic decit un viciu. Dar, indiferent de aprobarea sau dezaprobarea oricarei institutii oficiale, fumatul a devenit de neinvins oriunde a ajuns.In secolul al XlX-lea, inventarea masinii de rasucit tigari a constituit un moment de cotitura in istoria tutunului. Mai inainte tutunul era mestecat, inhalat sub forma de priza sau fumat in pipe sau trabucuri, iar natura greoaie a acestor metode a limitat volumul consumului. Dar chiar si cele mai primitive masini de rasucit tigari produceau mai mult de 100 000 de tigari pe zi. Mai mult, tigarile gata rasucite erau mai ieftine si mai usor de transportat. in plus, acestea durau si mai putin decit celelalte forme sub care era consumat tutunul, asa ca fumatorul avea sa aprinda mai multe. E de obsert faptul ca istoria sistemelor de livrare a tutunului a fost copiata de distributia cocainei. In rindul unor largi segmente de populatie, folosirea pudrei de cocaina a fost in mare parte inlocuita de cocaina solida, care era mai ieftina si cu efect mai limitat, asa ca era mai "convenabila\". Chiar aceasta scurta trecere in revista reliefeaza un aspect important al atractiei exercitate de tutun. De la inceput a fost o forma facila de transgresare a moralitatii oficiale, un fel de afacere riscanta practicata de "indienii salbatici\". Prin anii \'20, fumatul a ajuns sa fie considerat un semn de sofisticare in Statele Unite, la fel cum frecventarea barurilor ilegale in perioada prohibitiei le permitea oamenilor sa dea cu tifla autoritatilor din acea perioada. Cu siguranta ca aceasta este inca in buna masura o justificare pentru atractia exercitata de tutun asupra anumitor grupuri, mai ales asupra adolescentilor. Dar fumatul era si un mod de a exprima camaraderia, maturitatea si o marca a stilului personal, dupa cum considerau toti cei care zusera un film cu Humphrey Bogart sau Bette Davis. De abia in ultimele decenii s-a produs o schimbare aderata in constiinta unor largi segmente ale populatiei in legatura cu tutunul. Dar chiar si aceste schimbari recente s-au limitat in more parte la anumite grupuri in Statele Unite.
.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
maini reci picioare reci tuberculoza
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024