Sunt bauturi nealcoolice obtinute din suc natural de fructe si zahar. in functie de felul fructelor, ele se pot prepara prin 3 procedee : fierbere, pasteurizate si macerare.
Prepararea siropurilor prin fierbere. Sucul de fructe, strecurat prin tifon, se pune intr-un s de inox sau emailat, impreuna cu o cantitate egala de zahar. Se asaza apoi sul pe foc domol si se amesteca continuu, cu o paleta (sau lingura) din lemn, pana se topeste tot zaharul. Se continua fierberea 20 ' 40 de minute, pana se leaga siropul, inlaturandu-se spuma, pe masura ce se formeaza. Siropul este legat atunci cand incep sa se formeze basicute mici la suprafata. Fierberea nu trebuie sa se prelungeasca peste termenul indicat, deoarece se pierde din aroma fructelor, iar siropul se inchide, la culoare. Pentru ca siropul sa-si mentina culoarea si sa nu se zahariseasca, i se adauga 2'3 linguri de zeama de lamaie la un litru, se amesteca bine, apoi se ia sul de pe foc. Fierbinte fiind, siropul se toarna in sticle curate, uscate si calde. Sticlele se leaga cu celofan muiat in albus de ou, se acopera cu o panza, se lasa sa se raceasca timp de 10'12 ore, apoi se pun in camara. Siropul astfel preparat poale fi pastrat 1'2 ani. Fiind aproape saturat cu zahar, siropul are densitate mare (1 1 de sirop cantareste 1,375 kg). Prin fierbere, se pot prepara siropuri din caise, cirese, piersici, prune, mere, pere, fragi, capsune, visine, macese, struguri.
Prepararea siropurilor prin\'pasteurizare. Sucul de fructe se pune intr-un s din inox sau emailat, se amesteca cu zaharul, in raport de 1 : 1, se lasa circa 10 minute, pana se topeste complet zaharul, apoi se toarna in sticle curate si uscate, care se inchid ermetic si se asaza intr-o oala pe fundul careia a fost pusa o carpa. Se adauga apa rece, astfel ca sticlele sa fie cufundate pe circa 3/4. Se pune sul pe foc domol si se lasa la fiert 50'60 de minute. Dupa aceea se ia sul de pe foc, se acopera cu o panza groasa, impaturita si se lasa 10'12 ore sa se raceasca. in final, sticlele se sterg si se pun in camara. Pas-teurizarea este indicata la afine, agrise, coacaze, capsune,
catina alba, corcoduse, coarne, gutui, porumbe, mure, zmeura, lamai, portocale, grapefruit.
Prepararea siropurilor prin macerare. Acest procedeu se foloseste, in general, la obtinerea de siropuri din fructe de padure : macese, porumbe, coarne, afine, catina alba, mure, zmeura. Se mai poate utiliza si la siropul de lamai si grapefruit. Dupa ce se spala cat mai bine, fructele se lasa sa se scurga, apoi li se scot samburii (cand este cazul), se pun in borcane in amestec cu
zahar (1 kg fructe si 2 kg zahar). Borcanele se leaga cu celofan si se lasa la macerat circa 30 de zile, agitandu-se continutul lor de 2'3 ori pe saptamana. Cand zaharul s-a dizolt complet, siropul se strecoara prin tifon si se toarna in sticle de culoare inchisa, care se astupa ermetic. Siropul preparat prin acest procedeu poate fi pastrat 12 ' 14 luni.
Siropurile se folosesc pentru obtinerea de bauturi racoritoare, in amestec cu apa minerala, sifon sau cu apa poila plus zeama de lamaie.
Se pot pregati siropuri din petale de Trandafir de dulceata, din flori de Soc, precum si din coji de portocale sau de lamai rase pe razatoarea cu orificii mici (se rade numai stratul colorat de la suprafata cojii).
And o cantitate mare de zahar, siropul nu fermenteaza. Siro-pul de
macese ( Macesele\"). Siropul de
mure ( Murele\").