Exista oare teste simple, care pot fi realizate de oricine, fara nici un echipament, ca sa stim daca un ulei esential este pur? Nu.
Cei care pretind contrariul sint niste amatori. E suficient sa ne amintim ca farmacologia si chimia pot produce substante sintetice, adica fara sa utilizeze tele.
Testul dermatologic nu are nici o valoare, deoarece multe uleiuri, mai ales daca sint perfect pure, pot provoca reactii ale pielii. Nici faptul ca uleiurile esentiale pot provoca
ameteli sau dureri de cap nu spune nimic: o mare parte din aceasta sectiune are rolul sa-l avertizeze pe cititor ca uleiurile esentiale sint puternice si adesea toxice daca sint prost utilizate.In sfirsit, cind vorbim de puritate, vrem sa spunem ca tindem spre o substanta unica, completa, totala. Or, uleiurile scumpe pot fi indoite cu uleiuri la fel de pure, dar mai putin costisitoare. Un asa-zis test de puritate ar fi fals, caci intr-un asemenea caz vom avea, totusi, doar uleiuri pure.
Valabile sint doar testele pentru identificarea fiecareia dintre substantele prezente, precum testele de cromatografie in faza gazoasa; aceste teste necesita insa un echipament de laborator costisitor.
Ce poate sa faca publicul consumator ? Sa se aprozioneze doar de la firme responsabile, care ofera produse de calitate "terapeutica\", tinind cont de faptul ca marimea intreprinderii nu este in mod necesar proportionala cu calitatea produselor. Sa ne amintim ca uleiul esential de cea mai buna calitate se gaseste chiar la producatorul artizanal, cel care nu are nici un interes sa "forteze\" extractia, cel care si-a pastrat dragostea pentru meserie si respectul pentru natura.
Iata acum citeva elemente de care putem tine seama: uleiurile esentiale, chiar pure, daca sint prezentate in flacoane de sticla transparenta (necolorata), sint alterate din cauza luminii; aceasta demonstreaza ca cei care manipuleaza uleiurile nu le cunosc fragilitatea. in al doilea rind, trebuie sa etam produsele frumos colorate: uleiurile esentiale nu au, in mod obligatoriu, culoarea florii pe care o vedem in albumele botanice, mai ales ca uleiul se poate extrage din intreaga ta - tulpina si frunze
Un ultim indiciu care ne in sprijinul consumatorului: se ofera mai multe feluri de uleiuri esentiale la acelasi pret sau cu o diferenta mica intre cel mai scump si cel maiIeftin ? Din doua una: sau platiti prea scump pentru cele ieftine, sau nzatorul le fece cadou pe cele pe care ar trebui sa le nda mai scump. Si cum nici un nzator n-ar putea supraetui facind cadouri