mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Reflexoterapie
Index » Boli Si Tratamente » Reflexoterapie
» APARATUL RENAL

APARATUL RENAL







Descriere anatomica


Sistemul urinar este alcatuit din doi rinichi (care produc urina si sunt indispensabili vietiI) si caile excretoare ale urinei care sunt: calicele mici, calicele mari, pelvisul renal, doua canale uretrale (conducte prin care urina este transportata de la rinichi la vezicA), vezica urinara (un rezervor unde se depoziteaza temporar urinA) si uretra (un conduct ce pleaca de la vezica si prin care urina este eliminata in exterioR).


Rinichii
Sunt in numar de doi si sunt situati in fosa lombo-diafragmatica a abdomenului. Au dimensiuni si greutate variabile in functie de varsta si starea functionala (10-13 g la bebelusi si 115-150 la adulti, iar la batrani sufera un proces de atrofiere fiind mai micI). Au culoare rosie-bruna si forma comparabila cu cea a bobului de fasole. Sunt inveliti intr-o capsula renala si contin substanta periferica numita corticala si o substanta profunda, numita medulara. Unitatea morfologica si functionala a rinichiului este nefronul.



Ureterul


Este un canal urinar lung, intins de la pelvisul renal pana la vezica urinara. El strabate cavitatea abdominala si cea pelviana fiind situat extraperitoneal. Are lungimea de 25-30 cum si grosimea de 5-10 mm, iar cand e gol seamana cu o vena goala. Traiectul ureterului nu este rectiliniu ci el coboara in jos, oblic si medial.


Vezica urinara
Este un rezervor musculo-membranos in care urina se acumuleaza in intervalul dintre mictiuni. Este situata extraperoneal, inapoia oaselor pubiene si deasupra diafragmei pelviene, iar forma, dimensiunile si capacitatea vezicii, variaza de la un individ la altul.


Uretra


Reprezinta canalul prin care urina este expulzata din vezica la exterior si este diferita la cele doua sexe, cea feminina fiind mai scurta.


Functiile aparatului renal:

 purificarea si filtrarea sangelui;


 eliminarea produsilor reziduali;
 mentinerea echilibrului hidric prin eliminarea cantitatii de apa aflate in exces;
 reciclarea apei, a mineralelor si a substantelor nutritive;
 rinichii produc hormonii renina (care regleaza tensiunea arterialA) si eritropoetina (care stimuleaza producerea hematiilor de catre maduva rosiE).



Conexiunea minte/corp


Functionarea aparatul renal este si influentata de: respectul de sine, de senzatii de esec sau de rusine, neliniste de ordin sexual, manie sau tendinta de acuzare fata de sexul opus, precum si de agatarea de trairi si idei invechite.


Descrierea zonelor reflexe si actiunea asupra lor


A) Rinichii se situeaza la mijlocul talpii, de o parte si de alta a liniei taliei, in dreptul degetului doi, sub suprarenale si deasupra ureterelor.
Pentru masarea lor se poate folosi oricare din maini, tinand priza folosim fie policele aceleasi maini fie a celeilalte, efectuand miscari circulare sau de apasare.
B) Ureterele se gasesc intre linia taliei si cea a calcaiului, facand un traseu ce coboara oblic, de sub rinichi, pana la vezica urinara.
Metoda de lucru este la fel ca la rinichi, doar ca miscarea va fi de apasare si tragere oblic in jos, spre vezica.
C) Vezica urinara este situata pe partea mediana a piciorului, deasupra liniei calcaiului, in zona boltii plantare.
Se prinde glezna piciorului, indiferent cu care din maini si se maseaza acest punct prin apasari sau miscari circulare cu policele maini respective.
D) Uretra este reprezentata de un punct mic si se afla pe partea mediana a piciorului, imediat sub vezica urinara, iar metodele de masare sunt aceleasi ca la aceasta, ele fiind de multe ori lucrate impreuna.






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2025 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor