Se adreseaza tesuturilor subcutanate reprezentate de hipoderm. In unele regiuni hipodermul este foarte subtire (gatuL).
Efectele frictiunii se rasfrang asupra muschilor si constau in presarea tesutului moale subcutanat pe tesuturile profunde sau planurile dure (os sau cartilaj articulaR) si deplasarea lor in limita elasticitatii.
Miscarea de frictiune nu se executa din loc in loc pe sarite deoarece nu se obtin efectele scontate. Nu se ia mana de pe pacient niciodata.
CLASIFICARE:
A. DIN PUNCT DE VEDERE TEHNIC
Se executa cu varful degetelor, marginea cubitala, radacina mainii, proeminenta tenara si hipotenara, fata palmara, fata dorsala, pumnul palmar, pumnul dorsal. La acestea se va apela in functie de sensibilitate. Pe zonele sensibile fizic se va executa cu partea carnoasa, iar pe zonele mai voluminoase, mai pline se va executa cu pumnul.
In functie de suprafata: in zonele mici cu degetele, in zonele mari cu toata mana, in zonele foarte mari cu ambele maini. Sensul este adaptat particularitatilor anatomice ale regiunilor respective.
Pentru regiunile intinse se fac frictiuni circulare concentrice si excentrice. Cele concentrice aduc energie, iar cele excentrice sunt pentru relaxare.
Pentru ligamente, spatii interosoase, spatii intermusculare, degete, tendoane se executa liniar si longitudinal; pentru articulatii interfalangiene si pentru unele tendoane (tendonul lui AhilE) se executa transversal cu varful degetelor sau cu marginea cubitala a mainii.
Dupa specificul regiunii avem:
· frictiuni in cleste pentru tendonul lui Ahile
· frictiuni in zig-zag pentru coloana vertebrala de sus in jos
Prin frictiune putem actiona profund sau superficial marind presiunea cu care se executa manevra si unghiul cu care degetele se aplica pe tegument. Cu cat presiunea este mai mare si unghiul este mai mic cu atat manevrele sunt mai profunde.
B. DIN PUNCT DE VEDERE METODIC
Frictiunea este simpla sau combinata.
Frictiunea simpla - cand se executa cu unul din elementele tehnice (varful degetelor, marginea cubitala, etc.)
Frictiunea combinata contine mai multe elemente tehnice.
Frictiunea combinata cu alte procedee de masaj: cu framantatul.
Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este
interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Termeni
si conditii - Confidentialitatea
datelor