in elutia ei morfopatologia a cunoscut, intre altele, patru momente de referinta care i-au creat renumele bine meritat de "osatura medianei\". Acestea s-au produs ca un fenomen interdependent cu procesul general de cognoscibili ta te in stiintele fundamentale pe de o parte si aplicative pe de alta parte. Primul moment a avut loc in secolul trecut (al XlX-lea) si 1-a constituit intrebuintarea pe scara larga a microscopiei optice in laboratoarele medicale. Cel de al doilea a avut loc in anii \'50 ai secolului nostru dominat de explozia informationala realizata gratie studiului molecular al componentelor celulare prin TEM (microscopia electronica de transmisie).
Momentul al treilea a fost introducerea curenta in anii \'70, prin rezolvari tehnologice deosebite, a studiului celular prin SEM. Acesta a permis realizarea unui veriil "salt irj cunoastere\" a imaginilor bidimensionale si nu tridimensionale, asa cum in mod eronat sint specificate in literatura celulelor si tesuturilor. Personal, consider ca termenul mai corect si poate mult mai real este de imagine pseud o tridimensionala sau tridimensional-like. Astfel s-au "vazut\" si nu "imaginat\" arhitectura membranelor diferitelor celule (acest veriil studiu natomic a permis in multe situatii identificari celulare), silirea modului prin care sint realizate diferite conexiuni celulare specifice unor tesuturi si organe, a relatiilor celule/ virusuri, a relatiilor celulelor imunologic competente/bacterii in cadrul faimosului proces de fagocitoza si in fine, trei relatii speciale puse in evidenta pentru prima data de scoala romaneasca de SEM si anume :
- relatia de tip "killer\" intre o celula limfocitara sau macrofagica si o celula tumorala ;
- relatia de tip "killer\" intre macrofag circulant si trom-bocite alterate in
infarctul miocardic acut;
- relatia de tip "killer\" intre celule din clasa macrofa-gelor si limfocitelor cu diferite celule in cadrul fenomenului de autoimunitate.In fine, SEM-ul rezolva si foarte multe aspecte cantitati--calitative din tesuturi deoarece tot ce se petrece in stari normale si patologice aievea in cadrul organismului uman se petrece practic "spatial\" si deci sint necesare metodologii si tehnologii adecvate acestui deziderat. Rezolvarea s-a putut obtine in momentul studiului cu ajutorul microscopului electronic de baleiaj sau scanning ce realizeaza imagini pseudotri-dimensionale.
Al patrulea moment a avut loc in anii \'80 si 1-a constituit crearea tehnologiilor obtinerii analizei prelucrative a imaginilor de microscopie optica si electronica digital/analog si vice-versa prin computer. Si in acest caz scoala romaneasca are dreptul deplin la pionierat.
In aceste conditiuni este si firesc ca si morfopatologia oculara sa fie din plin beneficiara acestor introduceri stiintifice deosebite. In rindurile care urmeaza ne m ocupa in exclusivitate de realizarile SEM-uIui in unele stari de patologie oculara. Prezentarea o m face pe segmente anatomice insis-tind mai ales asupra melanomului
malign ocular cu sediul de dezltare in coroida.