Chirurgia ambulatorie apare in prezent ca un atu suplimentar in panoplia chirurgilor de diverse specialitati. Ea nu se afla in opozitie cu cea clasica prin spitalizare, ci poate fi o interesanta solutie de alternati in anumite cazuri precise si in conditii precise.
Autori francezi ' discutind rezultatele obtinute pe un numar de 120 de asemenea interventii ambulatorii ' analizeaza antajele metodei si perspectivele ei de extindere in viitor.
Autorii considera ca poate fi incadrata sub termenul de interventie chirurgicala ambulatorie ' acea interventie precedata si urmata de o scurta spitalizare ce nu depaseste in total 4 pina la 8 ore.
Cazurile prezentate au fost operate de cataracta, efectu-indu-li-se extractie extracapsulara cu imt de cristalin de camera posterioara, pacientii cuprinsi in studiu avind un minimum de 6 luni de la data interventiei.
Indicatiile operatiei ambulatorii cuprind 3 aspecte :
1. Aspecte legate de pacient ' care adesea amina sau refuza operatia de cataracta datorita unor ratiuni afective legate de spitalizare.
2. Progresele medicale si chirurgicale ' inclusiv din punct do vedere al tehnicii de ancstezie-reanimare.
3. Aspecte economice.
Selectia pacientilor pentru acest gen de interventii are in vedere bolnavii cu stare generala buna care se pot deplasa cu usurinta la spital pentru control si supraveghere ' cel putin in decursul primelor 2 saptamini postoperatorii.
Din punct de vedere medical este indicata prezenta unui chirurg obisnuit cu imtele de cristalin, care sa beneficieze de un bloc operator bine echipat, de asemenea, prezenta permanenta a unui anestezist si posibilitatea de a apela, la nevoie, la sectia cardiologie.
Autorii subliniaza ca si in conditii de ambulator, actul complex al imtarii intraocuiare de cristalin artificial, trebuie sa-si pastreze intreaga solemnitate, sa nu dea prilejul unor interventii chirurgicale mediocre, discuile.
Din punct de vedere practic interventiile descrise de autori s-au desfasurat conform loului obisnuit:
anestezia numai locala (retrobulbara + akinezie), iar premedicatia con-stind in 1'2 comprimate de Diazepam.
Durata interventiei este in medic intre 15 si 45 minute. Pacientul paraseste cabinetul dupa un repaus de 1'2 ore, insa totdeauna cu avizul anestezistului si dupa verificarea ochiului sub pansament.
Pacientul este insotit de cine pina acasa, are instructiuni scrise referitoare la precautiile elementare pe care trebuie sa le urmeze, inclusiv cu numerele de telefon ale chirurgului si anestezistului.
Ritmul de control al pacientului este urmatorul :
' ziua urmatoare a operatiei, in care se suprima si pansamentul ;
' ziua a 3-a de la operatie ; .' ziua a 7-a de la operatie.Ingrijirile acordate pacientilor (inclusiv medicatia locala si generala) sint identice cu cele indicate in timpul spitalizarii.
area celor 120 cazuri operate in ambulator, la un interl de minimum 6 luni de la operatie, cu o serie ana-loaga de pacienti spitalizati nu a relet nici o complicatie sau diferenta in rezultatul chirurgical si functional (111).
NA : Operatiile ambulatorii, operatiile prin carana oftalmologica (autobuz, elicopter, avion-tip ORBIS), chiar operatii in aer liber (India), contribuie la redarea vederii unor oameni care se incadrau in rindul nezatorilor (dupa clasificarea OMS nezator = n.d. la 2 m). Cataracta, mai ales in tarile calde, da cel mai mare numar de nezatori. Desigur, ca timp de operatie pina in 10 minute, se opereaza doar un ochi. Cei ce nu au prins rind\" vor fi condusi de cei ce si-au capatat vederea si vor astepta sosirea unei viitoare carane de chirurgie oculara.