Unul din antajele fakoemulsificarii (FE) este posibilitatea indepartarii cristalinului opaciat printr-o incizie mica. in legatura cu aceasta se micsoreaza astigmatismul postoperator si durata incapacitatii de munca a bolnavilor. In momentul actual a crescut interesul pentru FE legat de posibilitatea imtarii cristalinelor moi si introducerea unui polimer in capsula cristalinului. S-au facut cercetari in scopul silirii altor antaje ale FE. S-a efectuat fotofragmentarea asupra unui numar de 300 de bolnavi cu ajutorul laserului YAG, care inmoaie nucleul cristalinului opac, usurind in acelasi timp FE. Laserul se focalizeaza in centrul nucleului, laslnd intacte capsula anterioara si cea posterioara a cristalinului. In nucleele mai moi, dupa actiunea laserului au aparut formatii cuolare, iar in nucleele mai sclerozate ' crapaturi si fisuri. Aceste modificari apareau imediat dupa actiunea laserului. Dupa tratamentul cu laser nu s-a constatat cresterea tensiunii intraoculare, reactia iriana sau irita.
Numarul bolnavilor carora ii s-a facut FE a crescut de la 60 la 85%. Dupa fotofragmentare, nucleul s-a emulsificat mai usor si mai repede. Postoperator nu s-au inregistrat cazuri de edem maeular cistoid. S-a constatat ca si la bolnavii cu scleroza nucleului se poate indeparta cristalinul cu ajutorul irigarii-aspirarii fara FE (102).
NA ; Evndsijicarea capsulei anterioare si a nucleului, aspiratia si imtul de pseudofak sint atitudini cit mai consertoare, menajate de endoteliu, moderne.
Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este
interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Termeni
si conditii - Confidentialitatea
datelor