Definitie
O incordare intensa, un agent sau o stare mentala care produce o reactie de aparare. Aceasta reactie poate sa fie fiziologica sau in limite normale si nedaunatoare, dar, daca ea continua sau este intensificata, poate .conduce la leziuni patologice\" (Dictionarul Medical Enciclopedic ui lui er, .1377, Ed.14).
Stresul este condimentul vietii; el este asociat cu orice tip .. de activitate. Toate sistemele corpului actioneaza intr-un cadru de exercitiu si miscare - ce constituie leoi ale vietii.
Activitatea produce stres, care este in mod fundamental esential pentru sanatate. Cine s-ar bucura de o viata tara
"nici o lovitura, fara nici o alergare, fara nici o eroare? Lu-. mea vestului este coplesita de o cerere nepotolita de mai putina munca, mai bine platita si, cu toate acestea, dusmanul fatal al tuturor idealurilor este plictiseala\"(Selye,\\974).
Tipuri de stres - Hans Selye, un endocrinolog canadian, defineste
stresul ca fiind raspunsul nespecific al corpului la orice solicitare. Sa ilustram aceasta astfel: sa presupunem ca dvs. conduceti pe sosea avand o urgenta (conduceti deci cu cea 115 km pe ora) si se intampla sa va aruncati privirea in oglinda retrovizoare. Vedeti un automobil familiar, alb cu albastru. Apoi se intampla chiar lucrul de care va temeati. Ofiterul de politie pune in functiune lumina rosie. Experimentati ceea ce putem numi un stres ocazional (Selye, 1974).
Omul de afaceri, care este sub o
tensiune permanenta din partea clientilor si deopotriva a angajatilor sai, supraveghetorul traficului aerian, care stie ca un moment de neatentie poate insemna moartea a sute de persoane, atletul, care vrea cu disperare sa castige cursa, si sotul, care priveste neajutorat la sotia sa care moare de cancer incet si fo
durere - toti sufera de stres. in ciuda varietatii tipului de stres, corpul raspunde intr-o maniera stereotipica ( Seyle, 1974).
Ilustratia noastra despre lumina rosie a ofiterului este un exemplu de stres acut sau imediat. Informatia care soseste lasa creierului un mesaj, creierul il indreapta spre sistemul nervos simpatic, care activeaza glandele suprarenale pentru a elibera doi mesageri chimici:
hormonii numiti epine-frina si norepinefrina (adrenalina si noradrenalina). Aceste substante regleaza starea chimica a celulei in functie de ni-velul starii de necesitate si au loc niste reactii. Ochii se deschid mari si pupilele tind sa se dilate. Vasele de sange periferice se contracta, ritmul cardiac se intensifica si vasele inimii se largesc. Plamanii isi intensifica activitatea. Ritmul si profunzimea respiratiei cresc. Vasele de sange din muschi se largesc pentru a le asigura mai mult oxigen si substante nutritive (Baldwin, 1972).
Cauze ale stresului. Ce se poate spune despre omul de afaceri aflat sub presiune permanenta? Acesta poate fi denumit stres cronic sau pe termen lung. El este amenintat de cresterea tensiunii arteriale, de
ulcer la stomac, de infla-matia colonului. Stresul poate sa-i agraveze artroza, contribuind la oboseala cronica, la insomnie si durere de cap (Baldwin, 1972).
Mai exista si alte surse importante de stresi Ce se poate spune despre colaborarea cu un urs? Sau sa traiesti cu ursul! Primul caz l-am putea numi stres ocupational, iar pe celalalt, stres in camin. Poate unul din motivele pentru care atat de multe camine se destrama in cultura noastra moderna este ca membrii familiei lasa sa izbucneasca frustrarile refulate in timpul zilei unul asupra altuia, acasa (Baldwin, 1972).
Unele cauze ale stresului sunt produse ale ritmului alert al vietii moderne. Timp de mii de ani, fiintele umane au alatorit cu maximum 20-30 km pe ora, si asta pe distante foarte scurte. In cursul ultimilor 75 de ani, viteza calatoriei a crescut la peste 750 km pe ora pe uscat si 3800 km pe ora in aer, iar in spatiu, la viteze de peste 38000 km pe ora. Tehnologia comunicatiilor a avansat, astfel ca suntem bombardati cu 560 de reclame, 10000-20000 de cuvinte tiparite, cateva ore la TV si cea. 75 de minute la radio -toate intr-o singura zi. Si nu numai atat, dar oamenii aflati sub stres sunt de asemenea surse de stres. Cum sa eviti stresul daunator. Una din caile cele mai bune de atenuare a stresului exagerat este angajarea in activitati care reduc tensiunea, ca de exemplu exercitiul fizic pentru cei care au un mod de viata sedentar. Un autor declara ca, fara exercitiu fizic, mintea nu poate fi tinuta in stare de lucru (My life today, . 130).
E cam tarziu sa ne alegem parintii sau bunicii si pentru cei mai multi dintre noi anii de formare au trecut. Ce putem face atunci in legatura cu mediul nostru plin de stres? Sa vedem cateva cai prin care putem controla stresul. E bine sa locuim intr-o asezare rurala sau semirurala, chiar daca trebuie sa calatoresti cativa km pana la serviciu. Satisfactia unei munci (a unei slujbe) este un factor major. George Bernard Shaw a dat aceasta definitie: \"Munca inseamna sa facem ce trebuie, timpul liber inseamna sa facem ce ne place.\" Pentru un om o anumita activitate este o munca, in timp ce pentru altul, aceeasi activitate este o distractie (o placere). Nu este o problema de evitare a stresului, ci mai curand de echilibrare a elementelor de stres sanatos, cu celelalte elemente. Sarcinile dezagreabile pot deveni chiar solicitari care aduc satisfactii, cand din inclestarea cu ele apar solutiile.
Multi dintre barbatii si femeile cele mai eminente din istorie au trait o viata lunga si fericita, plina de solicitari, multe din ele aducatoare uneori de frustrari si anxietate.
Ganditi-va la oameni ca Albert Schweitzer, Marian Ander-son, Abraham Lincoln, Henry Ford, Tom Dooley, Thomas Edison, Marie Curie si multi altii. Chiar daca vietile lor au fost lungi sau scurte, ei au raspuns cu optimism la solicitari (Sery/e, 1974).
Ce putem face cu circumstantele stresante asupra carora nu avem nici un control? Amintiti-va rugaciunea atribuita Si\'.Francis de Assisi: \"Doamne, da-mi seninatatea de a accepta lucrurile pe care nu le pot schimba, curajul de a schimba lucrurile pe care le pot schimba si intelepciunea de a face diferenta intre ele.\" Capacitatea de a te adapta, de a simti impreuna cu altii si de a fi intelegator - cat de multa nevoie avem de ea in aceste zile. S-ar putea spune cu siguranta ca 90% dintre cauzele stresului nesanatos pot fi eliminate, daca toti - individual si in comun - ar incepe sa practice Regula de aur. N-ar fi mai bine sa lovesti la radacina problemei in loc sa tratezi doar simptomele? Biblia spune ca factorii de stres vor creste pana acolo incat oamenii isi vor da sufletul de groaza din cauza lucrurilor ce au sa vina in lume ( Luca 21,26). Suntem asigurati din nou ca ne este pus la dispozitie ajutor supraomenesc. Inspirat fiind, apostolul Ioan scria: Dragostea desavarsita izgoneste teama. Mangaietorul divin ne asigura: Nu va voi lasa, nici nu va voi parasi. Petru ne indeamna: Aruncati asupra Lui toate ingrijorarile pe care le aveti El are grija de voi (1 Ioan 4,18; Evrei 13,5; 1 Petru 5,7).
Cine are nevoie de stres? Noi toti. Dar stresul poate fi controlat, atat prin echilibrarea factorilor de stres prin activitati compensatorii, cat si prin modificarea sau evitarea elementelor de stres vatamatoare din viata dvs. Rezultatul va fi o viata mai fericita, care va servi la ajutarea si incura-jarea altora.
Tratamente simple care sunt de ajutor.
Majoritatea situatiilor de stres se manifesta printr-o stare de incordare a muschilor. Urmatoarele tratamente simple cu apa maresc relaxarea musculara:
Fomentatii pe coloana vertebrala (.14)
Baie ruseasca 15-20 minute (.33)
Baie neutra (Ia temperatura corpului) (.40)
Dus alternati- atenueaza oboseala (.54)
Baie fierbinte la picioare (.9)
Baie fierbinte - atenueaza oboseala (.36)
Masaj