Descriere.
O boala de obicei cronica, ce afecteaza incheieturile corpului, care se inflameaza. Ele se umfla, devin dureroase, rigide, si structura lor se deterioreaza. Apar deformari si anchiloze (infirmitati). Exista o etapa acuta si una cronica. Desi cauzele precise nu pot fi silite, factori favorizanti pot fi stresul, oboseala, traumatismele, infectia, expunerea la umezeala, climatul rece si ereditatea. Pacientul trebuie tinut sub observatia permanenta a unui medic, astfel incat masurile recomandate in continuare sa fie doar auxiliare, nu curative, ci doar paleative (ajutatoare).
AZNGRIJIRE
a. Sa aveti o
dieta sanatoasa, echilibrata - incercati sa va mentineti greutatea normala, evitati capriciile in alimentatie, eliminati toate
dulciurile suplimentare, grasimile si alimentele foarte rafinate. Multe persoane care au poliar-trita reumatoida par a fi sensibile la citrice si sucuri; daca si dvs. sunteti, evitati-le.
b. Odihna adecvata - culcat deeme si
somn zilnic (dupa-amiaza), ca tratament.
c. Exercitiu moderat - intensificati usor in ziua urmatoare daca incheieturile nu dor mai rau si daca nu apare oboseala excesiva.
d. Bai de soare zilnice - expunerea unei suprafete cat mai mari a pielii. incepeti cu 5 min. si cresteti treptat pana la o jumatate de ora. Timpul cel mai bun pentru baia de soare este inainte de 10 a.m. si dupa ora 4 p.m. vara; iarna se poate oricand, dar sa nu raciti.
1. Bai alternative (.54)
2. Fomentatii (.14)
3. Comprese incalzitoare (.67)
4. Baie ruseasca (.33)
5. Baie fierbinte in cada (.36)
6. Masaj cu gheata (.62)
7. impachetari cu gheata in cazul incheieturilor puternic inflamate (.64)
8. Bai de parafina (.59)
f. Pentru incheieturile care produc necazuri in special noaptea: frecati cu ulei de perisor (Pirola minor), combinat o parte cu patru parti de ulei de masline, acoperiti cu flanel, tratati cu o lampa cu radiatii infrarosii.
g. Toate incheieturile trebuie supuse unui
regim bland, dar complet de miscare de cateva ori pe zi.
h. Exercitii de respiratie adanca.I. Sunt foarte importante masurile de stimulare a credintei si de combatere a tensiunii si depresiei, j. Daca au aparut contracturi musculare si deformari puternice ale incheieturilor, doctorul sau cel ce face terapie fizica poate hotari anumite exercitii, manee, etc, pentru a recupera macar o parte din miscare.
PRECAUTIIIn mod deosebit cu privire la diagnostice, asa cum au fost consemnate mai sus, intrucat multe boii pot provoca dureri la incheieturi, este foarte importanta o stransa cooperare cu doctorul. Nu fiti prea energic la exercitii sau la tratamente, pentru ca orice miscare brusca provoaca durere. Adesea trebuie sa fii politicos, dar ferm totusi in a-l incuraja pe bolnavul care nu ea sa faca nici un fel de exercitiu. Fazele de acutizare generalizata a bolii pot necesita spitalizare.