mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Bolile ficatului
Index » Boli si tratamente » Bolile digestive » Bolile ficatului
» Ciroza

Ciroza







Semne si simptdme cheie


» scaderea poftei de mancare;

» scadere in greutate;


» senzatie de slabiciune - astenie;

» umflarea abdomenului;


» ingalbenirea pielii si a ochilor (icter)


Aproape orice boala hepatica cronica poate duce la ciroza, o afectiune in care ficatul este impiedicat sa functioneze normal de formarea unor zone de tesut cicatriceal. Cea mai frecnta cauza\' a cirozei este inflamatia hepatica cronica datorata consumului excesiv de alcool sau hepatitei virale. Boala mai poate fi rezultatul hemocromatozei, maladiei Wilson sau deficitului de alfa-l-antitripsina.
Alte cauze de ciroza cuprind:


Ciroza biliara primitiva. Din moti necunoscute, caile biliare mici de la nilul ficatului se inflameaza si formeaza cicatrice. Ciroza biliara primitiva apare mai frecnt la femei decat la barbati, in general intre 35 si 60 de ani. Complicatiile afectiunii pot cuprinde inflamarea articulatiilor, osteoporoza datorata pierderii de calciu si sindrom sicca, o boala in care glandele dumneavoastra lacrimale si salivare nu mai produc suficiente substante lubrifiante. Unele persoane care au aceasta afectiune raman asimptomatice tot restul vietii si traiesc normal.
Colangita sclerozanta primara. in cadrul acestei afectiuni, care s-ar putea datora unei boli autoimune, peretii cailor biliare din interiorul si din afara ficatului se ingroasa si se intaresc. Aproape 70 % dintre bolnavi sunt barbati si multi dintre ei au si o boala inflamatorie intestinala.


Diagnosticarea cirozei

Depistarea unui ficat marit si de consistenta mai dura poate semnala afectarea hepatica. Totusi, pe masura ce ciroza avanseaza, ficatul incepe sa se micsoreze. Un alt semn de alarma al bolii poate fi umflarea abdomenului datorata acumularii de lichid. Cel mai frecnt, ciroza este suspectata initial dupa ce analizele de sange indica o functionare incorecta a ficatului.
Pentru a determina extinderea afectiunii, s-ar putea ca medicul dumneavoastra sa ceara sa vada imaginea ficatului prin ecografie, tomografie computerizata (TC) sau rezonanta magnetica nucleara (RMN). S-ar putea sa fie nevoie, suplimentar, de o biopsie hepatica. Ca si in cazul altor afectiuni hepatice, biopsia este singura metoda care pune diagnosticul definitiv de ciroza. Ea poate dezvalui si cauza si extinderea afectarii ficatului.Incetinirea progresiei bolii
Nu exista nici un tratament care sa vindece ciroza si afectarea ficatului este irersibila. Totusi, adeseori, afectiunea avanseaza lent si exista unele masuri care se pot lua pentru a reduce distrugerea suplimentara a ficatului.
Nu mai beti alcool. Alcoolul se scindeaza in mai multe substante chimice, unele dintre ele fiind toxice pentru ficat. Daca ati ciroza si evitati alcoolul, durata dumneavoastra de supravietuire poate fi mai mare.
Limitati consumul de medicamente. Deoarece ficatul dumneavoastra este afectat, el nu mai poate detoxifica si elimina normal medicamentele pe care le introduceti in organism. Din acest motiv, discutati cu medicul despre orice medicament luati, inclusiv despre cele cumparate simplu, direct din farmacie. Fiti in mod special atent sa nu combinati analgezicul acetaminofen (Tylenol) sau orice alt medicament antidureros cu alcool, chiar daca ati luat doar doza zilnica recomandata.
Evitati contactul cu persoanele bolna. Datorita ficatului afectat, nu puteti invinge infectiile la fel de usor ca cei sanatosi. Faceti tot ce va sta in putere pentru a nu va imbolnavi. Vaccinati-va contra hepatitei A si B, gripei si pneumoniei pneumococice.
Mancati suficiente fructe si legume proaspete si cereale integrale.
Aceste alimente sunt bogate in elemente nutriti, inclusiv in vitaminele A, C si E. Ciroza are tendinta de a scadea aceste vitamine importante. Este posibil ca medicul sa va recomande suplimente de vitamina K, A si D, deoarece este posibil ca organismul sa nu primeaasca altfel cantitati suficiente. Totusi, nu luati suplimente de vitamine fara recomandarea doctorului.
Limitati consumul de sare. Sodiul continut in sare face ca unele
persoane sa retina lichide. Asa se intampla si in ciroza. Reducerea consumului de sare poate ajuta la reducerea acumularii de lichide.


Transtul hepatic pentru ciroza
Transtul hepatic este luat in discutie atunci cand afectiunea a avansat pana intr-un punct in care ficatul nu mai poate functiona. Rata de succes a transtului hepatic continua sa se imbunatateasca si mai .mult de 90 % dintre pacienti supravietuiesc dupa 1 an. Problema consta in faptul ca exista mai multe persoane care au nevoie de un transt hepatic decat donatori disponibili. Suplimentar, atunci candj ciroza se datoreaza hepatitei virale, exista riscul ca boala sa reapara pe noul ficat.
Cercetatorii exploreaza alternati ale transtului traditional, care sa permita intr-o zi mai multor persoane sa aiba parte.de un tratament care sa-i vindece, intr-una dintre proceduri, se indeparteaza o portiune (aproximativ 60 %) din ficatul sanatos al unui donator in viata, de regula o ruda sau un prieten. Ficatul bolnav al celui cu ciroza se scoate si se inlocuieste cu ficatul sanatos. Deoarece tesutul hepatic se regenereaza t mod natural, in cateva saptamani pana la cateva luni1 el revine la ensiunca normala, atat la donator cat si la primitor.
Monitorizati-va consumul de proteine. Este rareori necesara limitarea continutului proteic al dietei, dar este important sa nu mancati cantitati excesi. Daca ciroza dumneavoastra este avansata, consumul excesiv de proteine poate duce la o stare denumita encefalopatie hepatica. Este o alterare a starii mentale care apare atunci cand ficatul nu mai poate indeparta din sange unele elemente toxice, cum este amoniacul care se gaseste in proteine. Aceste toxine va pot afecta creierul, determinand modificari de personalitate, confuzie mentala, somnolenta si tremor.
Tratamentul complicatiilor
Tratamentul medical al cirozei difera in functie de cauze si simptome. Principalul scop al ingrijirii medicale este adeseori tratarea complicatiilor.
Prenirea hemoragiilor interne. Ciroza poate incetini sau bloca miscarea sangelui prin ficat, ducand la formarea unor ne mici, contorsionate, cu pereti subtiri. Aceste vase sanguine (varice) apar de obicei la nilul stomacului si esofagului. Deoarece peretii lor sunt supusi unor presiuni mari, nu este neobisnuit sa sangereze. Doua treimi dintre cei cu ciroza au hemoragii interne. in incercarea de a opri hemoragia interna, este posibil ca medicul sa va recomande un medicament care sa scada presiunea in varice sau o procedura care sa impiedice curgerea sangelui la nilul lor.
Reducerea retentiei lichidiene. Diureticele sunt utile in reducerea acumularii excesi de lichid in abdomen. Pentru a reduce retentia de lichide, medicul dumneavoastra va va cere sa evitati sarea.
Uneori, lichidul din abdomen se poate infecta, determinand dureri si febra. Daca se intampla asa ceva, este posibil ca doctorul sa introduca un cateter in abdomen pentru a extrage o mostra de lichid. Astfel, poate fi identificat microorganismul care a produs infectia si se poate prescrie antibioticul adecvat.
Medicamente care scad mancarimile. Colestiramina (Questran) si rifampicina (Rifadin, Rimactane) sunt adeseori prescrise pentru a diminua mancarimile cauzate de toxinele din sange (acizii biliari).
Tratamentul encefalopatiei hepatice. Medicamentul denumit lactuloza (Cholac, Duphalac) poate ajuta la scaderea nilurilor de amoniac. Doctorul mai poate recomanda un antibiotic care sa scada nilul bacteriilor din intestin care produc amoniac.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor