mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Boli
Index » Boli Si Tratamente » Boli
» TUMORILE INIMII

TUMORILE INIMII












Termenul de tumori cardiace defineste tumorile benigne si tumorile maligne (care la randul lor pot fi primitive sau secundarE), care se pot dezvolta la nivelul orivarei structuri a cordului (miocard, endocard sau pericarD).
Incidenta tumorilor cardiace este mica. Pentru tumorile primitive incidenta variaza intre 0,0017-0,285, iar a celor metastatice intre 1,5-20,6%, deci frecventa tumorilor secundare este evident mai mare.


Clasificarea tumorilor cardiace in:


1. Tumori benigne - sunt cele mai numeroase:

- mixom- este cea mai frecventa tumora cardiaca




- lipom

- tumori papilare ale valvelor


- rabdomiom

- fibrom


- hemangiom.



2. Tumori maligne: care la randul lor pot fi:


A. primitive: cu originea la nivelul structurilor cordului: sarcom (angiosarcom, rabdomiosarcom, fibrosarcom, liposarcoM), teratom malign, mezoteliom.
B. Tumori maligne secundare care sunt de fapt metastaze ale cancerelor cu diverse localizari
- carcinomul bronho-pulmonar

- carcinomul mamar


- melanomul malign

- carcinomul de colon


- carcinomul ovarian

- adenocarcinomul de prostate


- carcinomul gastric

- limfoamele maligne


- leucemia acuta.




Mixomul cardiac- este o tumora benigna si reprezinta cea mai des intalnita tumora cardiaca, iar tratamentul sau reprezinta o urgenta chirurgicala cardiaca.


Mixoamele au o incidenta maxima la femei si pot fi intalnite la orice varsta, predominant la adultii cu varste peste 50 de ani.


90% dintre mixoame sunt tumori solitare avand ca localizare preferentiala atriul stang, in special septul interatrial. Alte localizari posibile sunt atriul drept, ventriculul drept, ventriculul stang, valvele mitrala sau aortica.


Rareori mixoamele pot fi multiple fiind localizate in aceasi cavitate cardiaca sau in cavitati diferite.


Ca si aspect macroscopic sunt tumori pediculate, cu aspect de para (aspect piriforM) netede sau polilobate, au aspect translucid si culoare gri-galbui.


Caracteristica pentru mixoame este mobilitatea cu posibila prolabare din atriul stang in ventriculul stang prin valva mitrala realizand o stenoza mitrala functionala variabila, si friabilitatea cu risc mare de desprindere a unor fragmente si de embolizare a acestora in circulatia sistemica (daca mixomul este situate in atriul stanG) sau in circulatia pulmonara (daca mixomul este in atriul drept.


Tablou clinic:
Mixoamele pot genera o mare variabilitate de simptome si semne clinice cardiace sau generale care pot mima afectiuni cardiace sau sistemice.


Simptome:- dispnee de efort,


- dispnee paroxistica de repaus,

- febra,


- anorexie sau scadere ponderala,

- ameteli,


- sincopa,

- moarte subita,


- hemoptizii.



Semne clinice:
- la auscultatie se pot percepe sufluri diastolice de stenoza mitrala sau sistolice de insuficienta mitrala
- semen de insuficienta cardiaca dreapta, de hipretensiune pulmonara
- emboli pulmonare repetate (mixom in AD sau in VD)
- anemie, VSH crescut,

- fibrilatie atriala







Invesigatii paraclinice:


- de electie este echocardiografia transtoracica sau transesofagiana care determina: prezenta tumorii, dimensiunile si caracteristicile acesteia (forma, omogenitatea, mod de implantarE), mobiliatea tumorii in functie de postura pacientului.



Alte investigatii paraclinice:


-tomografia computerizata care poate pune si diagnosticul anatomo-patologic putad diferentia mixomul de un trob intracavitar (prin densitometriE), este utila, de asemenea in evidentierea tumorilor cu localizare intramiocardica precum si in evidentierea extensiei tumorala in structurile invecinate,

- rezonanta megnetica nucleara,


- radiografia cord-pulmon in 2/3 din cazuri este normala, poate evidential un cord cu aspect mitral,
- EKG: este nespecifica, poate fi normal sau poate arata hipertrofie de AS si hipertrofie de VD (in mixomul localizat in AS), tulburari de conducere atrio-ventriculara sau intraventricularA).
- cateterismul cardiac si coronarografia: la pacientii peste 50 de anis au la cei cu factori de risc coronarian (fumat, HTA, diabet, dislipidemiE) sau cu istoric de angor indiferent de varsta pentru a evidential posibilele stenoze coronariene preoperator, acestea urmand sa fie corectate in aceesi interventie chirurgicala.


Tratament
-excizia tumorii impreuna cu baza sa de implantare, refacerea septului interatrial cu petec textile de Teflon sau cu petec de pericard fixat in glutaraldehida, sub circulatie extracorporeala
-prima operatie de acest fel din lume s-a efectuat in anul 1954 in SUA.






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor