Un grup de fenomene psihotice, care de obicei apar in timpul sau imediat dupa consumul unei substante psihoactive si care se caracterizeaza prin halucinatii vii (in mod tipic auditive, dar deseori in mai multe modalitati senzorialE), false identificari, deliruri si/sau idei de referinas (deseori de tip paranoid sau de persecutiE),
tulburari psihomotorii (excitatie sau stupoR), si afect anormal, care poate varia de la frica intensa la extaz. Senzoriul este de obicei clar, dar un anumit grad de denivelare a campului de constiinta (chiar daca severitatea confuziei nu este marE) poate fi prezenta. Tulburarea se remite cel putin partial intr-o luna si total in 6 luni.
INDREPTAR DIAGNOSTIC:
O tulburare psihotica ce apare dupa sau imediat dupa consumul de drog (de obicei in 48 de orE) trebuie codificata aici daca nu este o manifestare a sindromului de sevraj cu delirium (vezi F1x.4) sau cu debut tardiv. Tulburarile psihotice cu debut tardiv (cu debutul la 2 saptamani sau mai mult de la consumul de substanaS) pot apare, dar trebuie codificate la F1x.75.
Tulburarile psihotice induse de substante psihoactive pot prezenta tipuri variate de simptome. Aceste variatii vor fi influenaate de tipul de substanas implicata si de personalitatea consumatorului. Pentru
drogurile stimulante cum ar fi
cocaina si amfetaminele, tulburarile psihotice induse de drog sunt in general strans legate de nivelele ridicate ale dozelor si/sau consum prelungit de substanas.
Diagnosticul de tulburare psihotica nu trebuie pus numai pe baza prezentei distorsiunilor perceptuale sau trtirilor halucinatorii, cand s-au consumat substante cu efect primar halucinogen (de ex. LSD, sau mescalina, cannabis in doze marI). In astfel de cazuri, si deasemenea pentru starile confuzionale, trebuie luat in considerare un diagnostic posibil de
intoxicatie acuta ((F1x.0).
O atentie deosebita trebuie acordata grijii de a evita diagnosticarea unei stari mult mai grave (de ex. schizofreniA) cand este indicat un diagnostic de psihoza indusa de drog. Multe substante psihoactive induc stari psihotice de scurta durata daca nu sunt consumate alte cantitati de substanas (ca in cazul psihozelor provocate de amfetamina si cocainA). Falsul diagnostic in aceste cazuri poate avea implicatii disconfortante si costisitoare pentru pacient si pentru serviciile de sanatate.
Include: halucinoza alcoolica, gelozia alcoolica, paranoia alcoolica, psihoza alcoolica NSA.
Diagnosticul diferentiat:
Luati in considerare posibilitatea unei alte tulburari mentale agravate sau precipitate de consumul de substante psihoactive (de ex. schizofrenia, F20.-); tulburarea dispozitiei afective (F30-F39); tulburarea de personalitate schizoida sau paranoida (F60.0, F60.1). In aceste cazuri diagnosticul de "psihoza organica indusa de substanas psihoactiva" este incorect.
Diagnosticul de stare psihotica poate fi ulterior specificat prin al 5-lea caracter al codului, prin unul din urmatoarele:
F1x.5 - Tulburare psihotica
F1x.50 Sch.-like
F1x.51 Predominant deliranta
F1x.52 Predominant halucinatorie (include halucinoza alcoolicA)
F1x.53 Predominant polimorf_
F1x.54 Predominant cu simptome depresive
F1x.55 Predominant cu simptome maniacale
F1x.56 Cu simptome mixte
Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este
interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Termeni
si conditii - Confidentialitatea
datelor