mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Boli
Index » Boli Si Tratamente » Boli
» TRATAMENTUL TOXICOMANILOR

TRATAMENTUL TOXICOMANILOR







Tratamentul curativ al toxicomaniei are sens doar in cazul consumului periodic sau cronic care antreneaza farmacodependenta.
Proiectul de tratament al unei conduite toxicomane se face pe termen lung si cuprinde 3 etape importante: sevrajul, postcura si reinsertia.
Pentru tratamentul sevrajului este recomandabila internarea intr-un serviciu specializat (cu usi inchisE) tinand cont de comportamentul uneori agresiv al toxicomanului privat de substanta si de acceptarea cu dificultate a spitalizarii.
Rar toxicomanii se prezinta din proprie initiative doar atunci cand din punct de vedere economic nu se mai descurca si solicita intrenarea pentru a-si putea reduce dozele (fara a recunoaste insa acest lucrU), sau cand sunt suficient de motivati de a urma un tratament pentru reintoarcerea in societate.
Totdeuna se va face o ancheta cat mai detaliata asupra tipului de consum si a substantei utilizate cu informatii de la familie, prieteni, colegi de serviciu, vecini etc. Ca si alcoolicul, toxicomanul nu declara totdeuna adevarata doza zilnica si uneori "trece" peste detaliile privind asociatia de substanta.


Este preferabila stabilirea unui bilant somatic si in functie de acesta dupa ce s-au facut corectiile terapeutice se poate incepe sevrajul progresiv in functie de grupa de substante incriminata.
In cazul opiaceelor se vor da preparate cu methadona, care este un morfinomimetic puternic cu actiune durabila (mai ales la heroinomani si morfinomanI).
Sevrajul barbituric se va face progresiv - in nici un caz nu se va oprii complet administrarea de barbiturice existand pe langa riscul consulsivant si cel letal.
Politoxicomania cu tranchilizante si barbiturice va impune aceleasi masuri de prevedere ca si in cazul toxicomaniei barbiturice.
In general ca principiul terapeuric se vor utiliza aceleasi substante ca cele utilizate de pacient, sau inrudite cu acesta, intr-o doza de aproximativ jumatate din cantitatea banuita, care se va scadea progresiv pana la scoaterea completa din schema terapeutica.
Deoarece in cursul sevrajului sunt posibile insomnii se vor face corectiile necesare cu psihotrope cvare nu dau depandenta ca: neurolepticele si sedative si antidepresive anxiolitice. Aceste preparate sunt in masura sa reduca iritabilitatea, nelinistea si chiar anxietatea si depresi aparute secundar.
Daca pacientul s-a internat deja in sindrom de sevraj se vor lua masuri similare cu cele din starea de delirium tremens - in special hidartarea compensatorie si sedarea pacientului.
Post-cura este o faza esentiala a proiectului terapeutic. Se face in servicii specializate cu o echipa complexa care va supraveghea invatarea unui nou stil de viata care reprezinta o existenta lipsita de drog.
Metodele psihoterapeutice individuale si in grup au in aceasta etapa un rol foarte important.
Durata terapiei este diferentiata de la caz la caz in functie de reteaua de suport social a pacientului, de structura caracteriala a acestuia si de ambianta care a condus la consum.
MDMA (ecstasY) - drog sintetic, proprietati halucinogene si stimulante 120mg/tableta (capsulA), efectul 4 - 6 ore.
Efect: euforie, sociabilitate, intimidate, cresterea perceptiilor
- scade apetitul, creste frecventa cardiaca, bruxism, tranpiratii.

- toleranta la doze succesive.


Nu se cunoaste sevraj
RA - deces principal ● hipertermie prin → cresterea eliberarii SHT in creier
→ setting social cu aglomeratie
aritmii cardiace


hipertensiune arteriala → hemoragii cerebrale

- hepatita toxica


- psihoza paranoida - acuta

- cronica


-flash-back-uri

- degenerare neuro-celulara SHT



Cofeina - in, ceai, cafea, cola, cacao, analgezice, ciocolata.
Intoxicatie: neliniste, nervozitate, excitatie, insomnie, congestia fetii, creste diureza, tresariri musculare, tulburari digestive, tahicardii, aritmii.

Doze mari: creste anxietatea / psihoza.


Sevraj: cefalee 4 - 5 zile si exista toleranata.

Nicotina - fumat/mestecat


- cea mai prevalenta, cea mai letala
- activ: receptori colinergici, nicotinici, sistemul dopaminergic de recompense
- dependenta rapida influentata de mediu

- asociat cu alcool, marijuana.


Tratament: guma mestecat, psihoterapie comportamentala → aversiune spray nasal
Bupopion, Clonidina, Nortriptilina - neaprobat de FDN.
- fumat → complicatii: bronhopneumonie cronica obstructive, accident cerebral, boala vase periferice, CI.

- mestecat →


Sevraj: (spatamanA): craning, iritabilitate, frustrare, manie, anxietate, scade concentrarea atentiei, scade frecventa cardiaca, creste apetitul, neliniste.






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor