Desigur, ca, orice buna mama si gospodina isi intre-; casa curata.
Cand aveti insa in casa un copil mic, nou-nascut sau sugar, care e foarte sensibil la microbi, trebuie sa tineti o curatenie perfecta.
Dar nu numai atat ; trebuie sa impiedicati si aducerea infectiilor din afara {vizitatori cu guturai, persoane care pun mana murdara pe copil etc.) si sa distrugeti, eventual microbii, dinauntrul casei prin dezinfectie. Iata cum se procedeaza, cu ce substante si in ce concentratie ( dam metoda pe care o folosim noi in spitale). Cei care au grija de copil (mama, bunica, femeia de serviciu, doctorul, moasa, asistenta de teren), se spala intai pe maini cu apa si sapun, apoi isi dau cu alcool medicinal (albastru). Mama care alapteaza e bine, in plus, sa-si umezeasca inainte degetele in alcool iodat 2% (o tinc-tura de iod slaba, pusa intr-o ceasca). Termometrul copilului se spala cu apa calda si sapun si se pastreaza intr-o solutie de cloramina 0,5%. Daca introduceti un termometru murdar, puteti provoca copilului o infectie gra pornind de la sezut. Pompa de muls pe care o folositi uneori, dupa ce o spalati la un jet de apa, o infasurati in tifon si o puneti la fiert intr-o cratita, timp de 30 minute.
La fel se proceda cu canitele, biberoanele, leiinc-le copilului : se fierb 20'30 minute in solutie de soda 1%, dupa care se clatesc tot cu apa fiarta, deci sterila. \' Rufele murdare se clatesc mai intai cu apa rece, apoi se spala cu apa calda si sapun de rufe, dupa care se pun la fiert cu sapun de rufe ras (30 min.), nu cu detergenti, care sunt iritanti.
In camera, mobila de lemn sau metal, peretii vopsiti in ulei, cimentul sau dalele de pe podea, linoleumul (care e bine sa acopere parchetul) se spala si se sterg cu carpe inmuiate in cloramina solutie 1%.
Baia, chiuveta, se spala si se sterg apoi cu o carpa inmuiata in cloramina 2% sau bromocet 2%, folosindu-le numai dupa 30 minute. Cada, in care se face baia copilului, se spala cu bromocet 2%, si apoi se opareste (cine are cada de metal, poate sa o si flambeze, adica sa toarne alcool si sa-i dea foc). In sul WC-ului se rsa zilnic r cloros 5%. Aerisirea camerei copilului se face de 3 ori pe zi, cate 10'15 minute, el fiind mutat in acest timp (daca e sezon uros) in alta camera.