Aristotcl a spus odata ca o minte sanatoasa si un trup sanatos sunt cumva intretesule, insa aceasta idee a avut de parcurs de atunci un drum destul de stancos.
Credeam ca acest lucru este universal acceptat astazi!
Da si nu.
Unii oameni de stiinta inca mai pun sub semnul intrebarii existenta unei legaturi directe intre boala si emotii, si aceasta pentru ca nu se poate dovedi in mod categoric ca dispozitia mentala a cuiva este capabila sa produca sau sa ndece o anumita boala.
Ceea ce dene tot mai clar insa este modul de functionare a sistemului imunitar. Si daca oamenii de stiinta nu pot lua o anumita emotie, cum ar fi mania, si s-o lege de o boala specifica, cum ar fi
infarctul miocardic, ei au astazi posibilitatea de a masura raspunsul imun al organismului fata de diferite stresuri.
Ce este sistemul imunitar?
Organismul uman este aparat de milioane de celule luptatoare\". Acestea sunt formate din diferite tipuri de soldati\", fiecare grup indeplinind o functie specifica. Punctul Central de Control\" poate ordona intrarea in dispozitivul de lupta a miliarde de noi luptatori, atunci cand boala invadeaza organismul. in cursul perioadelor de pace\", numarul luptatorilor se reduce, locul lor fiind tinut de unitatile de patrula\". Aceasta constituie o explicatie simplificata a sistemului imunitar.
Ce afecteaza sistemul imunitar?In timp ce
dieta sanatoasa, forma fizica buna si starile emotionale pozitive stimuleaza si intaresc sistemul imunitar al organismului, boala, medicamentele si drogurile, precum si
stresul excesiv il inhiba si-l slabesc. SIDA este o boala care apare atunci cand sistemul imunitar a fost dezactivat sau distrus in totalitate.
Emotiile il pot afecta ?
Astazi, din ce in ce mai multi oameni de stiinta au o ziune de ansamblu. Studiile lor demonstreaza ca persoanele aflate in stari emotionale depresive sau negative sunt cu precadere vulnerabile la bolile care afecteaza sistemul imunitar, cum ar fi astmul,
artrita reumatoida si cancerul.
Cum pot afecta sanatatea simtamintele negative?
Am sa va povestesc ceva. intr-o seara, tarziu, in timp ce lucram la un material pe care trebuia sa-l predau a doua zi,
somnul aproape ca m-a biruit. Mi-am amintit atunci ca vazusem niste
cafea in biroul secretarei. De obicei nu beau cafea, insa de dala aceasta simteam ca altfel nu fac fata. Asa ca am inghitit-o repede si am asteptat.
In mai putin de 10 minute, m-am simtit plin de energie - da,
cafeina mobilizeaza zaharul sangn. A urmat apoi cresterea capacitatii de concentrare si a atentiei - da, cafeina stimuleaza si sistemul nervos. Apoi m-am grabit la toaleta, ca o confirmare a efectului
diuretic al cafeinei. Pe scurt, am fost in forma pe tot parcursul celor trei ore ce mi-au fost necesare pentru a termina
proiectul.In dimineata urmatoare, i-am marturisit secretarei ceea ce
facusem. A ascultat si apoi a zambit.
Sunt incantata ca v-a fost de folos
cafeaua mea\", imi zise ea, dar n-ati observat ca este decafeinizata? A fost eficienta pentru ca
ati crezut aceasta.\"
Da. Acest fenomen, cunoscut sub numele de efect placebo, este foarte folosit pentru testarea medicamentelor noi. Subiectii testati sunt impartiti in doua grupuri. Unuia dintre grupuri i se da medicamentul, iar celuilalt, un produs inactiv, dar care seamana cu medicamentul, in mod surprinzator, subiectii carora li se administreaza placebo-ul prezinta deseori rezultate la fel de bune sau chiar mai bune decat cei care primesc medicamentul real.
Gandurile si emotiile influenteaza in mod direct mintea, care la randul ei afecteaza puternic corpul. Exista relatari despre persoane care credeau ca urmeaza sa moara si care au murit, fara sa se poata gasi nici o cauza directa a mortii lor.
Atunci, emotiile pozitive vor putea intari sistemul imunitar?
Emotiile pozitive si etuirea sanatoasa stimuleaza productia unor substante cerebrale, numite endorfine, care hranesc efectiv sistemul imunitar. Aceste misterioase substante ajuta in lupta contra bolilor si promoveaza insanatosirea. In plus, ele intensifica bucuria de a trai prin simtamintele de bine, de euforic pe care le produc.
Cercetari mai noi arata in mod conngator ca o ata emotionala echilibrata este la fel de importanta pentru sanatate ca factorii deja traditionali, cum sunt alimentatia sanatoasa, exercitiul fizic regulat si etarea alcoolului, tutunului si a altor droguri.
Sa inteleg ca ma pot ndeca doar gandind frumos ?
Nu trebuie sa neglijam niciodata nici un remediu fizic al unei probleme de sanatate. Renuntarea la fumat, controlul
greutatii corporale, adoptarea unui program regulat de exercitii fizice, tratamentele medicamentoase - toate acestea nu sunt date la o parte de ceea ce am spus mai sus.