Dominarea mentalului este scopul ultim al numeroaselor metode ce vizeaza, prin tehnici specifice, stapinirea emotiilor, imbunatatirea memoriei, a puterii de concentrare si a tonusului nervos sau, pur si simplu, dezvoltarea psihica, pentru a trai o viata mai fericita si mai putin stresata.
Psihoterapiile se adreseaza celor care incearca sa rezolve probleme mai profunde ce isi gasesc originea in copilarie sau chiar in viata intrauterina (metoda Tomatis). in tulburarile sexuale importante, psihoterapia este adesea tratamentul esential care permite extirparea afectiunii din radacina si reconstruirea structurilor mentale echilibrate.
Orientalii practica de mii de ani tehnicile de stapinire a mentalului si a corpului prin T'ai chi chuan, yoga sau prin meditatie. De citi ani, aceste metode s-au occidentalizat, fiind regrupate sub denumirile de sofrologie si de psiho-relaxare.
Cuprins:
Principalele indicaţii |
sus |
Tehnicile de relaxare şi de stăpīnire a mentalului sīnt indicate īn special celor care se droghează cu tranchilizante şi cu alte sedative.
Stăpīnirea mentalului ne permite să ne trăim din plin viaţa şi, īn special, să dormim mai bine (mai regulat şi mai profund, orice s-ar īntīmpla), să ne recuperăm mai repede după efort, să ne concentrăm mai bine, să ne īmbunătăţim capacitatea de memorare, să eliminăm urmele mentale ale stresurilor minore, să "īncasăm" mai bine loviturile pe care ni le pregăteşte viaţa, să ne ameliorăm, din punct de vedere calitativ, performanţele sexuale.
Principalele tehnici |
sus |
Relaxarea dinamică a lui Jacobson, antrenamentul autogen al lui Schultz, sofrologia18, autohipnoza, yoga mentală, meditaţia19, vidul mental, rugăciunea, rebirth-al (tehnică respiratorie ce recreează alcaloza de la naştere), bioenergia, gīndirea pozitivă20, muzicoterapia cu scop relaxant, respiraţia controlată etc.