mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Preparate cosmetice
Index » Dieta nutritie » Cosmetica » Preparate cosmetice
» Pudre

Pudre







Cuntul vine din limba franceza, unde poudre inseamna praf.
Folosite astazi pe scara larga, ele apara obrazul contra mediului extern: praf, nt, soare, frig, mascheaza vizibilitatea ridurilor precum si alte defecte ale pielii, catifeleaza si atenueaza luciul inestetic al
pielii.
Dupa substantele folosite la prepararea lor, pudrele pot fi: de origine vegetala sau minerala - la care se mai adauga coloranti si par-furnuri. Alegerea pudrei se face in functie de natura tenului si de culoarea pielii.
Se aplica pe fata cu ajutorul pufului sau al unui tampon de ta, printr-un masaj usor, iar gatul si decolteul se vor pudra in aceeasi
nuanta cu fata.In componenta pudrelor intra substanta de origine vegetala: amidon de orez, amidon de grau. amidon de cartof, amidon de porumb, pulbere de licopodiu etc.
Cel mai apreciat era amidonul de orez care se prezinta ca o pulbere alba insolubila in apa si alcool. Amidonul de porumb sau zeamilul da suplete pudrelor. Licopodiul este o pulbere vegetala de culoare gal-bui-verzuie, foarte fina.



Talcul este de origine minerala, este inofensiv si are proprietati sicative dezinflamatorii, anticongestive. Nu este prea aderent si nici prea absorbant, de aceea se amesteca cu alte substante. Este folosit pentru copii si pudre medicinale.
Caolinul (bolus alba) este un silicat de aluminiu (argila). Se prezinta ca o pulbere fina, alb-murdar, este foarte aderenta si absorbanta, se foloseste in proportie de 10-50%. Oxizii sunt pulberi insolubili In apa.
Oxidul de zinc - un praf alb, opac, astringent si aderent, este antiseptic, anticongestiv, calmant. in cantitate mare usuca pielea. Se foloseste in proportie de 5-25%.
Oxidul de titan (ca pudra de acoperire). Praf alb, grunjos, are mare putere de acoperire si aderenta. Intra in compozitia pudrei in proportie de 5-l0%.
Carbonatul de magneziu, o pulbere alba, usoara, volum mare, absorbanta, sicati, face pudra pufoasa si fixeaza bine parfumul. Se intrebuinteaza in proportie de 5-6%.
Carbonatul de calciu sau creta este un bun absorbant al secretiilor pielii. Este intrebuintat mai ales la prepararea pudrelor pentru tenuri grase. Se foloseste in cantitati mici si mai rar pentru ca usuca fata.
La prepararea pudrelor se mai folosesc si: Colorantii sunt argile sau pamanturi colorate naturale, foarte pure care isi datoresc culoarea sarurilor naturale pe care le contin. Dintre acestea, enumeram ocru, galbenul de Saxa, Terra de Siena, sau lacuri insolubile din colorantii naturali sau sintetici: carminul, eozina, fuxina, folosite in proportie de 2-7%.
Parfumurile. Pentru parfumarea pudrelor se folosesc: ulei de roze, de landa, sau amestecuri de parfumuri in cantitati mici, deoarece pateaza.
Clasificarea pudrelor:


-pudre propriu-zise;


-lichide, pentru tenuri grase (fiind sicative);


-compacte pentru retusarea fardarii.

Conditiile unei pudre bune sunt:


-sa fie omogena;

-sa fie aderenta (sa se fixeze bine);


-sa fie inofensi (sa nu contina substante toxice);

-sa fie astringenta (sa micsoreze porii);


-sa fie matasoasa;

-sa aiba o culoare omogena.

Efectele pudrei. Pudra are un rol estetic, absorbant (al secretiilor pielii), de netezire, de a masca diferite pete si neregularitati ale pielii, de catifelare si de protectie.


Folosite in mod rational, ele au efecte binefacatoare.

Finetea pudrei depinde de modul de preparare si mai ales de finetea sitelor.


Pudra pentru ten uscat

Lanolina hidratata . 2g


Amidon de orez . 15 g

Talc .. 20 g


Oxid de zinc 3 g

Caolin. 25 g


Parfum si coloranti Pudra pentru ten gras

Caolin . 25 g


Caiciu carbonic .. 5 g

Amidon de orez . 20 g


Talc . 159

Oxid de zinc 10 9


Parfum + coloranti

Pudra pentru ten normal


Mg carbonic .. 10 g

Caolin . 15 g


Talc . 20 g

Amidon de orez 30 g
Oxid de zinc .. 5g


Parfum + coloranti

Pudra pentru ten acneic
Amidon de orez.. 45 g


Talc . 30 g

Calciu carbonic 5 g


Oxid de zinc .. 15 g

Magneziu carbonic 5 g


Parfum + coloranti

Pudra pentru ten care transpira


Talc 50 g

Caolin . 25 g


Oxid de zinc .. 15 g

Magneziu carbonic 20 g


Parfum + coloranti




Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor