Matreata (pitiriazis capitis) este o afectiune foarte frecnta, care se manifesta printr-o descuamare excesiva, exagerata a celulelor moarte de la nilul pielii paroase a capului. Sub actiunea diferitilor factori, aceste celule au un ciclu de viata mult scazut - de la 1 luna (timpul normal necesar unei celule de a ajunge din stratul bazai al epidermului la suprafata pielii, unde se detaseaza) la 1 saptamana.
Afectiunea poate debuta la pubertate si se poate manifesta pe perioade lungi de timp.
Care este cauza?
Desi este o afectiune aparent banala, cauzele aparitiei matretei nu sunt definitiv elucidate.
Prezenta matretei este asociata cel mai frecnt ciupercii Pityrosporum ovale. Acest microorganism este lipidodependent\", adica, pentru dezvoltare, are nevoie de sebum. Ciuperca extrage din sebumul scalpului trigliceridele pe care le transforma in diferiti acizi grasi - acizii oleic si palmitic au actiune foarte iritanta si produc accelerarea descuamarii celulelor, si anume matreata.
Exista si alti factori care pot contribui la aparitia matretei: modificari ale secretiei de sebum sau hormonale,
alimentatie defectuoasa, vreme rece si uscata, purtarea de sepci ori caciuli stranse pe cap, stres.
Matreata poate fi uscata (curge pe umeri si haine) si grasa; de obicei nu este insotita de alte manifestari neplacute; uneori apare o mancarime (prurit) la nilul scalpului. Cum o prenim?
Utilizand sampoane adecvate tipului nostru de par si frecntei cu care vrem sa le utilizam.
Cum o tratam?
Tratamentul matretei se face cu sampoane a caror substante acti normalizeaza proliferarea rapida celulara si/sau antifungice: zinc pirition, disulfura de seleniu, acid salicilic, gudroane, ketoconazol, ciclopirox.
Atentie: daca matreata este rezistenta la tratamentele aplicate, consultati medicul.