Este obtinuta prin tehnici de sedare a trupului si a mintii, si urmareste sa imbunatateasca activitatea diferitelor structuri ale organismului, prin reducerea pierderilor de energie.
Poate sa fie obtinuta folosind tehnici de sugestie
mintala (training-ul autogen al lui Schultz) sau cu ajutorul unei aparaturi speciale (biofeedback).
Training-ul auto gen
Cu ajutorul training-ului autogen ne putem concentra asupra unor conditii corporale ca premergatoare ale relaxarii totale:
» senzatia de greutate in brate;
» senzatia de caldura in membre;
a- ascultarea batailor cardiace;
» constientizarea respiratiei;
a- senzatia de racoare la frunte.
La inceput vom apela la ajutorul unui instructor si pe urma, pe parcursul sedintelor, vom continua singuri. Daca este efectuat intr-o buna dispozitie sufleteasca, in conditii ambientale prielnice, training-ul autogen ne permite sa obtinem, in afara relaxarii, o irigare mai buna a tesuturilor si un excelent tonus neurogetativ.
Biofeedback-ul
Este o tehnica ce permite subiectului, prin evidentierea unor conditii interne (in cazul nostru
tensiunea musculara), sa le modifice din propria vointa.
Aparatura este biofeedback-ul EMG (clcctromiogra-fic) care, cu ajutorul unor senzori sofisticati, permite evaluarea precisa a gradului de
tensiune musculara urmarind un traseu ce apare pe un ecran si niste semnale acustice si luminoase.
Pentru a reduce tensiunea musculara e de ajuns sa incercam modificarea parametrilor corelati la gradul de tensiune (linearizarea traseului, eliminarea semnalului acustic, stingerea seriei de luminite de pe cursorul luminos): prin aceasta se pun in miscare mecanisme inconstiente, dar eficienta lor este confirmata de rezultatul pozitiv.
Prin incercari repetate si in mod treptat ajungem la rezultatul final, care inseamna stapanirea tehnicii, reusind sa ne folosim de mecanismele in sine in orice moment, fara ajutorul aparaturii.
Capacitatea de a reactiona prin relaxare la cresterea tensiunilor interne creeaza conditiile pentru ca organismul sa-si poata folosi in totalitate propriile puteri de refacere.
Efectul anticelulitic al relaxarii psihofizice nu este direct, dar s-a demonstrat ca, la un subiect obisnuit sa-si controleze perfect propriile reactii psihoemoti, oricare din tratamentele terapeutice are rezultate mai bune.