Sinonime: Jneapan, bradisor, anaperi, ceatina, archis, bradul ciumei. Parti folosite; Bacele uscate, guma, esenta, frunzele, lemnul. j Habitat: Originar din bazinul mediteranean, din nordul Europei, America de Nord, sudul Asiei. Creste pe soluri uscate, calcaroase, in desisuri si pe coastele muntilor.
Bacele ienuparului sint utilizate drept condiment, pentru asezonarca sosurilor, fripturilor, pestelui, vinatului sau verzei murate. Prin distilare, din ele se obtine rachiul de ienupar, precum si ginul englezesc. Bacele sint salutare impotriva veninului, inclusiv a celui de vipera.
Ienuparul intareste vederea, dar si stomacul. Decoctul din frunze are un efect depurativ si confera un miros placut respiratiei.
Bacele de ienupar provoaca o transpiratie usoara si parfumata; de asemenea, contribuie la eliminarea calculilor urinari.
Vinul alb in care au fiert virfuri de ramuri de ienupar este deosebit de
diuretic si favorizeaza eliminarea acidului uric si a altor
toxine care impovareaza organismul. Acelasi vin suprima efectele dureroase ale reumatismului, gutei, artri-tismului, sciaticii si paraliziei; totodata, vindeca rapid hidropizia.
Aplicat sub forma de masaj, uleiul esential de ienupar asociat cu uleiul de
alune calmeaza si suprima durerile produse de reumatism, sciatica sau lumbago, precum si durerile musculare. Aceste dureri pot fi calmate si prin aplicarea, pe locul bolnav, a unei bucati de vata imbibati cu ulei esential de ienupar.
Aplicatii
Hidropizie - Obezitate
Celulita
genito-urinare \' Albuminurie
Blenoragie
Ca leu li
Colibaciloza
Cistita
Inflamatie
Nefrita
Oligurie Sifilis Prostatism Afectiuni ale
stomacului
Dispepsie\'
Inapt\'tenta
Proprietati
Antircumatismai
Antiseptic
Aperitibr />
Carminatibr />
Depuratibr />
D cod o ram
Diaforetic
Digestibr />
Diuretic
Emenagog
FebrifugIntaritor
Rube liant
Stomahic
Sud ori fie
Tonic