mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Fitoterapie silvestra
Index » Boli si tratamente » Tratamente cu plante medicinale » Fitoterapie silvestra
» Teiul

Teiul







Denumiri populare: Tei-rosu, tei-padu-ret, tei-argintiu, tei-mare, tei-alb.
Descriere: Arbore cu frunze mari in forma de inima, cu flori albe sau albe-galbui puternic parfumate, intrebuintate in medicina. in tara noastra cresc mai multe specii de tei. in scopuri medicinale se folosesc insa numai florile, impreuna cu bracteele lor, de la speciile indicate mai sus. Proprietatile vindecatoare ale teiului sunt cunoscute inca din vechime, cand se foloseau in scopuri medicinale coaja, frunzele si seva, iar mai tarziu au inceput sa fie intrebuintate si florile.
Se folosesc: Florile impreuna cu bracteele insotitoare, numite impropriu frunze, care contin aceleasi substante chimice, mucilagii, guma, zahar, colina etc. Florile au, in plus, o cantitate mica de ulei eteric care le da un miros placut.
Indicatii terapeutice: Bolile aparatului respirator, gripa, raceala, ca antitermic. in starile nervoase linisteste si produce somn. Extern, sub forma de bai, calmeaza copin nervosi sau bolnavi de tuse convulsiva. Gargara, in inflamatiile amigdalelor si afectiunilor gurii.


Mod de administrare: Ceaiul din flori de tei contribuie la vindecarea racelilor si a gripei, mai ales atunci cand sunt insotite de febra, deoarece produce o transpiratie abundenta care face sa scada temperatura; are o actiune linistitoare in tuse, bronsita, ajuta la eliminarea secretiilor bron-hice; influenteaza favorabil starile nervoase, producand un somn linistitor. Florile de tei, asociate cu musetel si menta, usureaza digestia si tonifica stomacul. Infuzia se prepara dintr-o lingurita-doua de flori la 250 ml apa. Se beau 2-3 ceaiuri caldute pe zi, indulcite cu miere de albine sau zahar. Extern, florile de tei folosite sub forma de bai aduc o stare de linistire a copiilor nervosi si bolnavi de tuse convulsiva. La o baie se folosesc 500 g flori.


Gargara din flori de tei calmeaza si face sa dispara inflamatiile amigdalelor. in general, influenteaza in bine diferite afectiuni ale gurii. Pentru gargara se recomanda o infuzie preparata din 20 g (circa 4 linguri) flori la 200 ml apa la care se adauga 5 g (1/2 lingurita) bicarbonat de sodiu.
Florile de tei intra in compozitia ceaiurilor: calmant contra tulburarilor cardiace, pectoral, sedatisi sudorific.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor