1. EPIDERM
Este epiteliu pavimentos stratificat compus dintr-o serie de straturi de celule numite cheratinocite.
Din profunzime spre suprafata se descriu straturile:
Ø bazal (germinatiV) - contine celule melanocite (celula a pielii care contine melanina si asigura protectia organelor interne contra radiatiilor solarE) care secreta pigmentul melanic
Ø mucos al lui Malpighi
Ø granulos
formeaza stratul precornos
Ø lucidum
Ø cornos - este constituit din celule plate anucleate, iar partea lui cea mai exterioara este structura disjunctiva format din celule izolate care se desprind spontan sau la cel mai mic traumatism.
Procesul de desprindere al stratului disjunctiv poarta numele de exfoliere. Celulele cornoase desprinse pot ramane intacte pana la 6 luni.
Epidermul se afla intr-o continua schimbare, proces denumit TURN OVER. Timpul reinnoirii epidermului este cuprins intre 26 - 42 de zile.
Cu cat se face masaj cu atat pielea este mai proaspata.
2. DERM
Se afla sub epiderm si este despartit de acesta printr-o membrana bazala.
Structura:
Ø schelet fibrilar - alcatuit din
fibre de colagen, elastice si de reticulina. Fibrele de colagen sunt dispuse paralel, cantitatea variaza cu varsta. Creste la varsta adulta si scade progresiv mai ales la femei. Fibrele elastice sunt dispuse perpendicular pe suprafata pielii si joaca un rol important in elasticitatea pielii care descreste cu varsta, disparand complet la batrani datorita impregnarii cu ioni de calciu. Fibrele de reticulina sunt fibre colagene nepolimerizate. Apar primele in procesul de cicatrizare al plagilor si odata cu inaintarea in varsta se transforma in fibre de colagen.celule proprii - sunt fibroblaste, histocite si mastocite. Celulele fibroblaste sunt celule fundamentale care sintetizeaza
fibrele de colagen si care pe masura inaintarii in varsta isi pierd capacitatea secretorie. Histocitele au mare mobilitate si intervin in apararea pielii, inglobarea de bacterii, corpi straini, lipide. Mastocitele sunt in numar redus, dar intervin in secretia unor amine cu actiune de vasoactivare (serotonina, histaminA).
Ø celule migrate - sunt leucocite, monocite, limfocite
Ø substanta fundamentala. - umple spatiile dintre fibre si celule si are urmatoarele roluri:o integreaza pielea in fiziologia organismului favorizand fuziunea substantelor din metabolismul general catre tesutul conjunctiv cutanat;o intervine in metabolismul apei, contine o zecime din totalul apei din organism;o participa la procesele de aparare a corpului, deoarece contine proteine plastice ce actioneaza ca anticorpi.
3. HIPODERM
Este format dintr-un tesut fibros specializat in sinteza si depozitarea grasimilor. Grosimea variaza in functie de regiunea anatomica, varsta, sexul si rasa.
Elementele celulare dominante sunt lipocitele care se afla intr-un continuu proces de mobilizare si depozitare, proces ce se desfasoara sub influenta unor factori lipolitici sau lipogenetici.
ANEXELE PIELII
1. GLANDELE SUDORIPARE . Sunt de doua tipuri:
Ø glande apocrine - localizate la nivelul pliurilor (interfesieri, inghinogenitali, axila, labii, regiunea perigenitala si la nivelul fetelor de flexiE) secretia lor este corelata cu cea a gonadelor
Canalul excretor se deschide in partea superioara a unui
folicul pilos sau in apropierea lui
Ø glandele ecrine sunt dispuse pe toata suprafata corpului si se deschid la nivelul epitelial prin pori. Secretia zilnica este de 800ml de sudoare si poate ajunge la 10l in eforturi intense. Sunt bogat reprezentate pe palme, la nivelul pulpelor, degetelor. Lipsesc din partea rosie a buzelor. Sudoarea contine:o clorura de sodiu - 400mg la 100mlo acid lactico acid urico amoniaco creatinao glucozao vitamine
2. GLANDELE SEBACEE
Sunt dispuse in special la nivelul zonelor cu pilozitati, dar numarul celulelor este mai mare la nivelul scalpului, barbiei si jumatatii superioare a toracelui.
Secretia lor este continua si are variatii legate de varsta. Este redusa la copii. Creste mai mult spre pubertate, se mentine constant o perioada si apoi scade lent. Secretia glandelor sebacee se numeste sebum.
Sebumul impreuna cu sudoarea formeaza filmul lipidic acid de suprafata care are rol in apararea microbiana si antiparazitara.
3. SISTEMUL PILAR
Densitatea variaza in functie de varsta, sex si regiunea anatomica. Pilozitatea crescuta se numeste hipertricoza. Parul alb este par cu bule de aer. Parul impreuna cu glandele sebacee formeaza aparatul pilosebaceu.
4. UNGHIILE
Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este
interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Termeni
si conditii - Confidentialitatea
datelor