mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Reflexoterapie
Index » Boli Si Tratamente » Reflexoterapie
» Principiul reflexologiei

Principiul reflexologiei





Trimite prin Yahoo! Messenger




Ce este o zona si un punct reflex?

Dr. Wm. H. Fitzgerald a descoperit faptul ca talpa piciorului este o copie fidela a corpului omenesc in sensul ca, exact in locul unde in corp sunt distribuite organele corpului, pe talpa piciorului se gasesc terminatiile unor nervi care se afla in directa legatura cu organul respectiv (vezi plansa nr. 1). A constatat mai departe ca ori de cate ori terminatia nervului pe talpa este sensibila sau chiar dureroasa la apasare, organul respectiv este suferind, chiar daca deocamdata nu apar simptome vizibile. In acest fel putem descoperi deja in faza primara boli nebanuite. Mai mult chiar actionand asupra nervului prin masaj, reusind a vindeca boala. Dar si viceversa strangand de-a lungul unui timp indelungat portiunile respective de pe picior prin purtarea unei incaltaminte nepotrivite, aduce morganului congestii, impiedicam circulatia normala a sangelui (il imbolnaviM). Terminatia nervului se numeste punct reflex.

Impartirea conventionala in zone



Desi anatomia sistemului nervos arata alt aspect, Dr. Fitzgerald a impartit corpul pe verticala in 10 zone. Pe mijloc sa presupunem zona 1 pornind de la cap trece prin nas, trahee, ombilic iar la nivelul soldului se bifurca, trecand prin ambele picioare pana la varful degetului mare. Organele corpului se afla pe aceasta linie a zonei nr. 1, au punctele reflexe in amandoua picioarele, pe marginea interioara corespunzand celor 5 degete ale piciorului, spre exteriorul talpii urmeaza 4 zone, care se prelungesc in sus paralel cu zona nr. 1 pana la cap. Celelalte organe, dupa pozitia pe care o ocupa apartin zonei nr. 2, 4 sau mai multor zone, au extindere mare in interiorul corpului. Organele existente in dublu exemplar: rinichi, ovarele, au fiecare punctul reflex corespunzator in zona piciorului respectiv.



Efectele tratamentului si masuri complimentare



Masajul punctului reflex (prescurtat P.R.) descongestioneaza musculatura si stimuleaza circulatia sangelui in organul respectiv. Obtinem eliminarea rezidurilor nocive si alimentarea cu substante energetice si de regenerare. Pentru aceasta, trebuie sa functioneze in primul rand organele de eliminare si refacere, dupa care vom putea la tratamentul propriu-zis al organului bolnav, prin mijlocirea punctului sau reflex.

Bineinteles ca, concomitent trebuie sa eliminam cauzele imbolnavirii; despre una foarte des intalnita am vorbit mai sus; incaltamintea prea stramta, neortopedica, care actioneaza nefast asupra punctelor reflexe aflate in picior. Dar si alte piese de imbracaminte ca braul, elasticul de la jartiere sau de la chiloti , sutienul pot produce congestii ale sangelui sau ale musculaturii, de data aceasta direct in preajma organului imbolnavit. Daca vrem sa obtinem vindecarea, aceste cauze trebuiesc inlaturate. Organele de refacere - in primul rand tubul digestiv - vor suferi pe alta cale; alimentatia nepotrivita sau alimente insuficient digerate din urmatoarele cauza: dantura proasta, lipsa de rabdare la mestecat, intervale neregulate de masa, mese in numar prea mic si prin urmare cu un volum prea mare, cauze psihologice (stres, depresii, necazurI) care influenteaza corecta functionare a glandelor corpului si in special a celor digestive.

Cel putin pe durata tratamentului vom manca numai alimente usor de digerat si vom cauta sa respectam toate masurile ce pot usura revenirea la normal a metabolismului nostru.

Ordinea in care se vor trata punctele de reflex



1.Organele de filtrare si eliminare substantelor nocive (numerele se refera la numaratoarea punctului reflex din planse:21, 22, 23, 24, 26, 34, 39, 40, 41, 45, 49).

2.Organele ce contribuie la circulatia si regenerarea: 33, 14; daca P.R. sunt sensibile: 18, 19.

3. Organele care livreaza energie pentru refacere: tubul digestiv si anexele: 15, 16, 17, 20, 25, 27, 28, 29, 30, 31.

4. Glandele care coordoneaza metabolismul: 4, 12, 13, 36 si centrul motor cerebral: 1, 3, 5.

5. Organul bolnav.

1. Restul organelor, ale caror refacere s-au gasit sensibile sau chiar dureroase cu ocazia masajului.

In general se poate presupune ca organul s-a imbolnavit in urma proastei functionari a metabolismului general.

4.- Hipofiza produce hormonul cresterii, precum si o serie de alti hormoni care reglementeaza direct sau indirect,mai mult sau mai putin, toate glandele corpului: in primul rand tiroida, dar paratiroida, pancreasul, ficatul, suprarenala, glandele sexuale, sanii, influenteaza contractiunea uterului si intenstinelor.

12.- Tiroida (pentru buna functionare are nevoie de ioD): tiroida comanda cresterea, circuitul cardio-sanguin, perstalica intenstinala, metabolismul general cu ardere interna (oxidareA), ovarele influentate de hipofiza.

13.- Paratiroidele produc hormonul care regleaza nivelul de calciu si fosfor, contribuie la dezintoxicare.

34.- Splina produce limfocite (globulele albe, anticorpI), comanda filtrarea sangelui si dezintegreaza globulele rosii uzate, glandele limfatice si nivelul de fier.

41.- Rezervor limfatic, situat sub diafragma si ductul limfatic toracic- sistemul limfatic mai contine ca organ limfatic apendicele, amigdalele si punct reflex 49 (regiunea pelvianA).

36.- (Glandele sexualE) mai influenteaza secretia de lapte, uterul, prostata, epiteliul vaginal.



Cum se aplica masajul?



Pacientul se aseaza pe un fotoliu comod si intinde piciorul: masorul, asezat pe un scaun in fata pacientului, tine in poale piciorul cu o mana, cu cealalta maseaza, si anume, cu varful degetului mare (unghia sa fie scurt taiatA) sau al altui deget, folosind vaselina de frecat. Se maseaza cu miscari rotative, aplicand totodata o presiune in masura in care este suportata de pacient; nu trebuie chinuit! Daca P. R. este foarte dureros, se incepe cu prudenta si se continua ce se amelioreaza durerea, tot mai tare. De obicei, dupa ce pielea devine mai moale, se simt bobite sau chiar noduri, care trebuiesc eliminate prin masaj. Bineinteles, inlaturarea noduletelor si concomitent a durerii nu se obtine cu o sedinta.

Cu cat bola s-a instalat de mai mult timp (este cronicA), cu atat mai mult timp este necesar pentru lecuire. Durata minima este 3 minute pentru fiecare P. R., dupa care se trece la alt P. R., incat intraga sedinta sa tina in medie de 30 minute. In cazuri grave, sedinta se repeta dupa un timp de odihna, ajungand pana la 2 ore pe zi.

Inima si ficatul vor trebui tratate cu multa prudenta, in cazul daca P. R. sunt foarte dureroase. In acest caz este bine ca sedinta sa nu tina mai mult de 2 minute/P. R. si se repeta numai din 2 in 2 zile.

Se intampla ca, desi se stie organul bolnav sa nu se gaseasca locul punctului sau reflex (care trebiue sa fie dureroS). Puctul reflex este ascuns de un strat extins de zgarci, care va fi inmuiat cu multa vaselina prin miscari circulare de masaj, extinse si relativ usoare, pana ce "scutul" devine maleabil. In masaj local (ingusT) mai puternic va da de punctul reflex de data aceasta reactionanad foarte dureros. "Scutul" va fi prezent si la urmatoarea sedinta, el va ceda insa mai repede. Tratamentul va trebui sa inlature comple "scutul" de zgarci. Cazul contrar: aproape nu exista loc fara reactie dureroasa pe talpa. Aceasta nu inseamna ca pacientul este bolnav pe moarte: starea sa generala insa nu este buna

Cat dureaza tratamentul?



In principiu pana la disparitia sensibilitatii. Daca pacientul se simte bine si au disparut simptomele clinice se face o sedinta la doua trei zile. De obicei, chiar in cazuri disperate, dupa trei luni de masaj se simte o ameliorare hotaratoare, iar vindecarea completa este atinsa dupa un an de tratament (masaJ). In cazuri mai putin grave sau in cazuri acute dupa doua-trei sedinte se arata deja efectul si vindecarea poate fi obtinuta dupa cateva saptamani.



Ce fenomene secundare se pot ivi?



In cazul infectiilor cu bacterii, se poate intampla ca dupa doua-trei sedinte sa se iveasca febra mare (s-a mobilizat puterea de autoaparare a corpuluI) si sa se produca eliminare de puroi prin mucoase sau pe cale renala. Aceasta se poate intampla la sinuzite latente, bronsite cronice, otite etc. In asemenea cazuri nu se vor administra medicamente pentru scaderea febrei, febra fiind antibioticul cel mai eficace. In cazuri grave se consulta medicul. Alte fenomene se pot arata in functie de boala tratata, inflamatia se poate agrava trecator, rana la fel, varicele se pot ingrosa etc.



Cand este contraindicat masajul?



Masajul aplicat chiar organului bolnav trebuie facut sub controlul medicului de o persoana competenta. De aceea nu vom masa un picior bolnav. In asemenea caz vom masa punctul reflex corespunzator din brat, sold, spate, dupa cum rezulta din plansa "Punctele de reflex reciproce". Masajul aplicat punctului reflex aflat in alta parte a corpului, nu are contraindicatii, nu riscam nimic.



Cand este obligatorie consultarea medicului?



In cazul imbolnavirilor infectioase acute, grave, singur medicul este de competenta. De asemenea in cazul unor accidente cu plagi, fracturi etc, in toate aceste cazuri putem sa explicam mediculuyi principiul reflexologiei si sa-i propunem un tratament complementar de masaje pentru reactivarea metabolismului general. Mai cu seama la fracturi, masajul punctului reflex poate reduce foarte mult durata de vindecare, fiindca stimuleaza formarea de calus si circulatia sangelui, se evita astfel si atrofierea muschilor, incat bolnavul dupa patru saptamani va putea sa foloseasca membrul fracturat. Tot medicul va hotara, daca medicatia precrisa de el permite si un tratament complementar de masaj, in principiu masajul este in medicament nepretuit.

Reguli generale: alimentatia lacto-vegetariana cu multe conditii: somn regulat si suficient, miscare multa (mergeti pe jos la servicI), gimnastica, drumetie, evitati fumatul si alcoolul.



CAPITOLUL II

ELIMINAREA SUBSTANTELOR TOXICE

1. Rinichii

- menirea

- zona reflexogena

- stari patologice

- cateva exemple: litiaza renala, poliartrita, reumatism, psoriaza

2. Ureterul

- stari patologice

3. Vezica si uretra

- stari patologice

- zona reflexogena

- cazuistica





Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor