mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Reflexoterapie
Index » Boli Si Tratamente » Reflexoterapie
» APARATUL RESPIRATOR

APARATUL RESPIRATOR







Descriere anatomica


Se imparte in:
- tractul respirator superior din care fac parte : nasul, sinusurile paranazale, cavitatea nazala (in mod accesoriU), faringele si laringele;
- tractul respirator inferior, reprezentat de: trahee, arborele bronsic si plamani.


Nasul

Alcatuit din nasul extern si cavitatea nazala.


- Nasul extern este situat la mijlocul fetei si are forma unei piramide triunghiulare cu varful in sus, fiind compus din: piele, tesut subcutanat, strat muscular, si scheletul alcatuit din oase (nazale, maxile si procesele frontalE), cartilaje si lama fibroasa.
- Cavitatea nazala este situata in centrul maxilarului, deasupra cavitatii bucale. Este divizata in doua fose nazale si comunica cu sinusurile paranazale situate in jurul ei.



Sinusurile


Sunt patru perechi de compartimente pneumatice, pline cu aer, ce micsoreaza greutatea scheletului capului marind totodata rezistenta acestuia, dar au si rol de izolatori termici si de rezonatori ai sunetelor. In functie de osul in care sunt sapate avem sinusuri: frontale, maxilare, etmoidale si sfenoidiene.



Laringele


Este un organ tubular, situat in regiunea antero-mediana a gatului, in forma de piramida triunghiulara (orientata cu baza in suS), ce creste odata cu inaintarea in varsta. Cavitatea interna a laringelui nu seamana cu partea externa, ea fiind invelita de o tunica mucoasa si poate fi comparata cu doua palnii ce se privesc cu varfurile in sus. In structura lui se intalnesc : scheletul cartilaginos, aparatul de unire a cartilajelor, muschi tunica (mucoasa si submucoasA), vase si nervi.


Traheea
Este si ea un organ tubular, ce continua laringele si se intinde de la vertebra a sasea cervicala pana la a patra toracala, unde se divide in cele doua bronhii. Este formata dintr-un schelet fibro-cartilaginos, invelit de adventice si captusit de mucoasa.


Bronhiile


Cele principale sunt in numar de doua (dreapta si stangA) si coboara in jos, la hilul pulmonar, unde se divid formand arborele bronsic. Forma exterioara este asemanatoare cu cea a traheii, doar ca ele sunt mai subtiri si mai mici, cea dreapta fiind putin mai voluminoasa decat cea stanga.


Plamanii
Sunt in numar de 2, situati in cavitatea toracica, acoperiti de o pleura dreapta si una stanga, ce nu comunica intre ele separate prin mediastin (regiunea intermediana a cavitatii toracicE) si reprezinta organele principale ale respiratiei, la nivelul lor avand loc schimbul alveolar de gaze. Prin hilul pulmonar intra si ies din plamani formatiuni, care alcatuiesc pediculul pulmonar din care fac parte : doua vene pulmonare, o bronhie principala, o artera pulmonara, vase limfatice si nervi. Suprafata plamanilor este traversata de fisuri adanci care impart plamanul drept in trei lobi (superior, inferior si mijlociU), iar plamanul stang in doi lobi. Lobii pulmonari la randul lor sunt impartiti in segmente pe criterii vasculare si prin ramificatii bronsice, care au autonomie morfo-functionala proprie. In interiorul segmentului bronhiile segmentare se ramifica, de 10 pana la 15 ori, ultima ramificatie ne avand schelet cartilaginos si poarta numele de bronhiola, care va asigura ventilatia unui lobul pulmonar. In lobul bronhiolele se mai ramifica de multe ori pana la nivel de canale alveolare, in care se deschid saci alveolari umpluti cu aer. Lobulul va fi deci unitatea morfologica si functionala a plamanului.


Muschiul diafragmei


Este cel care separa cavitatea toracica de cea abdominala, fata superioara convexa formand baza cutiei toracice, iar cea inferioara, concava, formeaza plafonul abdominal. Are rol important in respiratie, atat in cea normala, muschiul diafragmei coborand cu 1,2 pana la 2,5 cm, cat si in cea fortata muschiul coborand cu 7,5 pana la 10 cm, iar atunci cand se relaxeaza aerul va fi impins afara din plamani.


Functiile aparatului respirator
Principala functie a aparatului respirator este respiratia care include: ventilatia, respiratia externa, transportul de gaze, respiratia interna, si respiratia celulara. Procesul respirator este foarte important deoarece oxigenul (esential vietii intracelularE) este inspirat si distribuit tuturor celulelor, produsul rezidual (bioxidul de carboN) este transportat la plamani si eliminat, fiecare parte a aparatului respirator avand un rol bine stabilit.



Conexiunea minte/corp


Plamanii au legatura cu capacitatea de a trai plenar si de a simti acest lucru, cu problemele care tin de respectul de sine. Pneumonia se pare ca are legatura cu suferinta, cu pierderea si cu disperarea. Bronsita poate fi cauzata de un mediu familial tensionat. Astmul se pare ca are legatura cu senzatiile de reprimare, sentimentul de vinovatie sau plansul inabusit. Problemele de sinusuri ar putea aparea pentru ca ne simtim sufocati de o persoana apropiata.


Descrierea punctelor reflexe si actiunea asupra lor


Cavitatea toracica este reprezentata la nivelul piciorului, intre linia umerilor si cea a diafragmei, atat pe partea plantara cat si pe cea anterioara.
A) Nasul isi are punctul reflex la ambele picioare, pe partea mediana a acestora, in partea externa a halucelui, langa unghie, pornind de la varful, la baza acesteia.
Pentru a actiona asupra reflexului nasului, prindem piciorul cu mana de aceeasi parte si cu partea laterala interna a policelui efectuam miscari de tragere sau de presare.

B) Punctele reflexe ale sinusurilor sunt:


- varful halucelui, de-a lungul terminatiei unghiei, pentru sinusurile frontale;
- partea posterioara a falangelor distale a degetelor 2 si 3 (pernitele sau buricele degeteloR), pentru sinusurile maxilare;
- partea posterioara a falangei distale 4, pentru labirintul etmoidal;
- iar partea posterioara a falangei distale 5, pentru sinusul sfenoidal.
Sinusurile pot fi masate tinand piciorul cu mana de aceeasi parte folosim policele pentru presari si miscari circulare, sau tinand priza cu mana opusa executam miscari de presare sau tragere in sus cu policele maini de aceeasi parte. Sinusurile se pot stimula si plin simpla tragere de degete.
C) Laringele si traheea isi au punctele reflexe pe partea anterioara a picioarelor, intre articulatiile metatarsofalangiene ale halucelui si celui de al doilea deget, bine inteles laringele fiind situat superior si traheea inferior.
Asupra punctelor pentru laringe si trahee se actioneaza prinzand piciorul cu oricare din maini si folosind policele aceleasi pentru presari sau trageri sus-jos.
D) Bronhiile si plamani se gasesc, pe plantele picioarelor, intre linia umerilor si cea a diafragmei, in jurul articulatilor metatarsofalangiene a degetelor 1, 2 si 3, (altfel spus la nivelul pernitelor picioareloR), bronhiile fiind deasupra (imediat sub linia umeriloR) iar plamani dedesubt (imediat deasupra liniei diafragmeI).
Plamani si bronhiile se lucreaza sprijinind piciorul cu mana opusa, iar cu policele sau cu articulatia distala a acestuia se pot efectua miscari circulare, de tragere sau in zigzag.
E) Muschiul diafragmei este dispus orizontal, paralel cu linia imaginara a diafragmei, pe partea anterioara a picioarelor, la baza articulatiilor metatarsofalangiene.
Diafragma se poate masa tinand priza cu o mana sau cu ambele, si folosind policele pentru miscari orizontale de-a lungul ei.






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor