in acest articol este evaluata eficienta hialuronatului de Na 0,1% la 10 pacienti cu
conjunctivita Sicca, de vechime variabila.
Urmarirea timpului de rupere a filmului lacrimal a fost realizata printr-o tehnica neinvaziva si severitatea simpto-melor a fost cunoscuta inainte si dupa tratament si evaluata pe o scala de la 0 la 13.
Studiul a inceput prin plasarea unei picaturi de hialu-ronat de Na 0,l %. in sacul conjunctival inferior in ochiul testat si in ochiul martor. Masurarea a inceput la 1 minut.
Filmul silitatii lacrimei a fost urmarit la 1,5, 10, 20, 40 si 60 de minute. Simptomele distrugerii lacrimii au fost urmarite la 10, 40 si 60 de minute dupa tratament.
Rezultatple au aratat o crestere semnificativa a silitatii lacrimilor la 1 minut in ochii tratati cu hialuronat de Na 0,1% in atie cu ochii normali.
Dupa tratamentul cu hialuronat de Na s-a observat o rezistenta marcata a filmului lacrimal ce a durat 60 de minute.
Efectul benefic al Healonului este in mare masura atribuit proprietatilor sale viscoelastice, care sint asemanatoare proprietatilor lacrimilor naturale (64).
NA: Daca substanta viscoasa, metilceluloza, este farizanta, cu atit mai mult este recomandabil Hea-lonul, produs biologic; eficienta sa ni se pare si mai crescuta daca i s-ar adauga lizozim si globuline.