Conjunctivita purulenta este infectia microbiana cel mai des intilnita la copii in prima luna a vietii. Frecnta ei in tarile industrializate este de 2'8%. In 5 luni au fost observati 229 de nou-nascuti in sectia de nasteri a unui spital si inca 55 de nou-nascuti, alesi aleator in acelasi spital. S-au i\'acut cercetari clinice si microbiologice. in scopul profilaxiei conjunctivitei, tuturor copiilor ii s-au prescris picaturi de ar-girol, dupa metoda normala. La 26 din 229 de copii,
conjunctivita a aparut pina la iesirea din maternitate. La alti 29 de bolnavi, simptom ele conjunctivitei au aparut Iu citeva zile dupa externare (pina la o luna de viata).
Se subliniaza ca riscul dezvoltarii conjunctivitei este acelasi in toate zilele primei luni de viata. Au fost identificate chlamidii in 11 ochi, dar numai la un bolnav s-au semnalat simptome de conjunctivita pina la iesirea din maternitate-In total, unul sau eitiva agenti infectiosi au fost izolati la 143 de copii. Cel 7nai des au fost semnalati stafilococul auriu si streptococul viridans. Frecnta semnalarii celorlalti agenti in grupa nou-nascutilor sanatosi si in conjunctivita a fost egala (61).
NA : Metoda romaneasca de instilare de colastru de la tinara mama (sau de la cinele de salon) se practica inca, cu toarte bune rezultate !