Plantele din padurile, din poienile sau de pe dealurile tarii noastre ascund in ele nepretuite izvoare de sanatate. Primavara, o data cu renasterea naturii, fiecare specie de arbore, arbust sau ta medicinala poarta in seva, in mugurii si mladitele sale rzi substante vindecatoare si energii nebanuite, de o mare dirsitate si cu o putere de vindecare nebanuita.
Gemoterapia este o terapie naturala, alternativa, care utilizeaza extracte din muguri getali proaspeti, din mladite, din scoarta interna a radacinilor si din radicele; se mai folosesc si seva, si semintele. Aceasta metoda de tratament cunoaste in prezent o dezvoltare considerabila atat in tarile din Europa, cat si pe alte continente. Primul care a avut ideea utilizarii mugurilor getali in terapeutica umana a fost doctorul Pol Henry, din Bruxelles, in urma cu aproximativ 60 de ani. Medicul francez Max Teteau a inceput primele studii privind efectele extractelor de muguri asupra organismelor vii - au fost testate sute de te lemnoase si, in final, s-au realizat 55 de preparate din muguri, mladite, radicele sau scoarta interna destinate terapiei de drenaj". Drenajul este un termen medical specific homeopatiei, sinonim cu cel de purificare sau detoxificare.
Gemoterapia este o ramura a fitoterapiei si are ca obiectiv stimularea functiilor de eliminare din organism a toxinelor bacteriene si a deseurilor meolice. Organele care- resimt benefic tratamentul cu muguri sunt: ficatul, ca biliara, intestinele, plamanii, epiderma, aparatul cardiovascular, sistemul nervos, sangele si limfa, care hiculeaza deseurile. Aceasta metoda este, de asemenea, utila in dezintoxicarea organismului, ca urmare a tratamentelor cu medicamente chimice de sinteza, cat si in intarirea sistemului imunitar.
Radacinile acestei terapii naturale se afla in medicina traditionala populara, izvor de cunoastere pentru cei care apreciaza puterea de vindecare a telor. Taranii nostri din regiunile muntoase cunosc si folosesc in mod curent diferite extracte din muguri si mladite de arbori, iar cercetarile stiintifice actuale nu fac altceva decat sa confirme rezultatele obtinute in mod empiric. Modul concret in care actioneaza extractele naturale din muguri nu este complet elucidat, dar s-au efectuat o serie de observatii ce vor conduce, in final, la clarificarea sa. Astfel, s-a silit ca extractele din mugurii si mladitele multor te (cum ar fi stejarul, coacazul negru, zmeurul, rozmarinul) au asupra organismului uman efecte asemanatoare hormonilor de sinteza, insa mult mai blande, fara a afecta buna functionare a diferitelor organe din corp.
Se cunoaste deja ca extractele din anumite te (tei, paducel, smochin) au certe actiuni benefice asupra mintii si psihicului, fiind un remediu rificat impotriva stresului si a starilor de tensiune nervoasa.
Organismul uman este foarte receptiv la substantele naturale din te, mai ales daca ele sunt extrase la rece, prin metode care sa afecteze cat mai putin structura lor naturala.
Scoala de medicina homeopatica franceza, ca si medicina traditionala chineza, indiana sau tibetana considera ca medicamentele nu pot fi eficiente daca organismul uman este incarcat de toxine, daca mintea si sufletul fiintei umane sunt perturbate de tensiuni, stres sau emotii negati.
O terapie naturala, pentru a fi eficienta, implica existenta a trei faze:
- Purificarea, prin care se urmareste eliminarea toxinelor din organism.
- Echilibrarea ului emotional, prin relaxare, meditatie si rugaciune.
- Tonificarea, prin care se urmareste resilirea functiilor normale ale organismului.
Primavara si toamna sunt anotimpurile propice pentru dezintoxicarea organismului. Mugurii si tele tinere ale primarii, pe de o parte, fructele si legumele proaspete, pe care toamna le ofera cu generozitate, de cealalta parte, reprezinta remediile cele mai indicate pentru purificarea organismului.
Oamenii pot beneficia, prin intermediul preparatelor gemoterapeutice, de mari sanse de vindecare si revigorare.
Gemoterapia sau terapia de drenaj cunoaste trei metode clasice de aplicare:
- Cura de primavara a lui J. Kunzle.
- Cura cu sucuri de ierburi a medicului francez Jean Valnet.
- Cura cu macerate glicerinate.
a-s Cura lui J. Kunzle se bazeaza pe mugurii si lastarii de te iviti in primele zile calde de primavara. Plantele trebuie recoltate in afara oraselor, in paduri si in cranguri, de preferinta in compania unui padurar sau a unui silvicultor care cunoaste foarte bine toate tele.
Se recolteaza muguri si ramurele de te spinoase : maces, agud, spinisor, mure si zmeura. Lor li se adauga ramurele de coacaz, muguri si ramurele de brad, fag, alun, stejar, cires, zada, frasin, plop si muguri de pomi fructiferi.
Modul de preparare: tele culese se spala bine sub un jet de apa, se pun intr-o sita ca sa se scurga si apoi se toaca marunt. Dupa ce au fost bine amestecate, se pastreaza intr-un loc racoros si bine aerisit.
Se introduce o mana plina de te tocate in 2 litri de apa care da in clocot, se lasa sa fiarba 2-3 minute la foc potrivit, apoi se ia vasul de pe foc si se lasa la infuzat 10-l5 minute.
Pentru o cura eficienta, se recomanda consumarea zilnica a unui litru de decoct, timp de 1-2 saptamani. Acest tratament gemoterapeutic este eficient in: reumatism, guta, boli nervoase si de circulatie a sangelui, obezitate, constipatie, celulita. in plus, cura lui Kunzle reprezinta un stimulent pentru intreaga activitate a organismului.
a-s Cura cu sucuri din ierburi a medicului Jean Valnet se bazeaza pe te medicinale recoltate inainte de inflorire sau pe flori aflate in stadiul de maturitate. Sucurile se prepara prin centrifugarea telor si se administreaza 1-2 pahare de suc pe zi, in cure de doua saptamani, legate de stadiul de getatie al telor alese.
Afectiuni Plantele care se folosesc
Disfunctii biliare anghelina, fumarita, pansea salbatica, cicoare, papadie
Anemie, debilitate menta, hamei, macris, trifoi de balta
Ulceratii ale traiectului digestiv traista ciobanului, nasturel, lingurea
Boli de circulatie a sangelui iarba grasa, macris, laptuca, sfecla, papadie
Toate tele se culeg tinere si se folosesc tulpinile si frunzele.
a-s Maceratele glicerinate se prepara din 1/3 parti apa, 1/3 parti glicerina si 1/3 parti alcool + 10-20% muguri de te.
Reteta este urmatoarea: la 10 g de muguri se adauga 90 ml de apa si cate 30 ml de glicerina si de alcool. Se lasa amestecul la macerat timp de doua saptamani, intr-un recipient de culoare bruna, care se inchide cu un capac. Dupa macerare se filtreaza maceratul glicerinat si se introduce in flacoane de cate 30 ml. Aceste macerate glicerinate extrag cele mai multe principii acti din te si se pot pastra 2-3 ani.
Un tratament cu produse gemoterapeutice, pentru a fi eficient, trebuie sa dureze minimum o luna si jumatate, durata medie a tratamentului fiind cuprinsa intre 2 si 3 luni. in afectiunile cronice, tratamentul poate dura si o jumatate de an sau poate fi reluat periodic. Consecnta in administrarea remediilor si respectarea riguroasa a dozelor este esentiala in gemoterapie.