Aceste teste sunt un alt pas in diagnosticarea problemelor digestive, pentru ca si ele sunt relativ simplu de executat. Tipul de examen
radiologie pe care il veti face depinde de localizarea simptomelor.
Examenele radiologice ale partii superioare a tractului gastrointestinal
Aceste teste folosesc o serie de imagini realizate cu ajutorul razelor X, pentru a cauta probleme ale esofagului, stomacului si a primei parti a
intestinului subtire (duoden). Accelerarea tranzitului intestinal inainte de procedura ajuta la eliminarea alimentelor si a lichidului din stomac. Acest lucru faciliteaza obserrea anomaliilor.
Radiologul pozitiona aparatul de raze X deasupra dumneavoastra, daca sunteti intins, sau in fata, daca sunteti in picioare. La inceputul acestei proceduri, inghititi un lichid alb, gros, continand bariu. Bariul este o substanta chimica alcalina, slaba care tapeteaza temporar stratul intern al tractului dumneavoasra digestiv si il face mult mai usor de zut pe filmul radiologie. Ati mai putea fi rugat sa inghititi un lichid sau pastile care produc gaz, cum este bicarbonatul de sodiu. Acestea intind stomacul, separandu-i faldurile si oferind o mai buna viziune asupra stratului intern.
Radiologul urmareste trecerea bariului prin stomac pe un monitor video. Urmarirea curgerii bariului ii permite medicului sa detecteze problemele cu care se confrunta sistemul dumneavoastra digestiv. De exemplu, razele X pot arata daca muschii care controleaza procesul de inghitire functioneaza corect atunci cand se contracta si se relaxeaza. Imaginile radiologice pot detecta, de asemenea, tumori,
ulcerul sau o ingustare (strictura) a esofagului.Intreaga procedura poate dura pana la doua ore. in cele din urma, bariul strabate intregul sistem digestiv, colorand in alb materiile fecale pentru cate zile. Constipatia este un efect advers obisnuit pe care il puteti preveni band timp de cate zile dupa procedura o cantitate mai mare de lichide. Doctorul dumneavoastra ar mai putea recomanda executarea unor clisme laxative sau combinarea ultimelor doua atitudini pentru a ajuta la eliminarea bariului.
Examenele radiologice ale intestinului subtire
Daca medicul dumneavoastra suspecteaza ca ati putea avea o problema la nivelul intestinului subtire, de exemplu o obstructie, s-ar putea realiza o radiografie gastrointestinala (GI) superioara pentru a examina intregul
intestin subtire, imaginile radiologice se fac, in general, la interle de 15-30 minute, pe masura ce bariul anseaza de-a lungul intestinului. Poate dura pana la 4 ore din momentul in care ati baut bariul pana cand el ajunge in ultima portiune a intestinului subtire (ileonul terminal). O data ce bariul a ajuns in colon, testul este terminat. Din nou, doctorul v-ar putea recomanda sa folositi laxative, clisme sau ambele.
Imaginile radiologice ale colonului
Aceste teste ii permit medicului sa examineze cu ajutorul razelor X intregul dumneavoastra
colonul simptomatic" class="alin2">colon pentru a cauta ulceratii, zone ingustate (stricturi), excrescente ale stratului intern (polipi), mici proeminente (diverticuli), cancer sau alte anormalitati.
Clisma baritata este o alta rianta a examenului radiologie al colonului. Bariul este introdus in colon prin intermediul unui tub inserat in rect. Colonul trebuie sa fie gol pentru aceasta procedura, astfel ca este necesar sa limitati
dieta cu cate zile inainte la supa, gelatina, cafea, ceai si bauturi nealcoolice. inainte de test vi s-ar putea administra si laxative, sau poate clisme, pentru a ajuta la golirea colonului.In timpul examenului radiologie al colonului stati intins pe o parte, sub aparatul de raze X. Radiologul introduce in rect un tub moale, lubrificat. Tubul este conectat la o punga de bariu care tapeta peretii colonului, astfel incat stratul intern aparea clar pe radiografie. Pe masura ce bariul intra in colon, veti avea senzatia de scaun. Un balon mic atasat la tub, localizat in partea inferioara a colonului sau in rect, impiedica iesirea bariului.
Radiologul vedea forma si starea colonului pe un monitor de televizor atasat la aparatul de raze X. Pe masura ce bariul umple colonul, veti fi rugat sa intoarceti si sa mentineti anumite pozitii pentru a oferi diferite unghiuri pentru vizualizarea colonului. Din cand in cand, radiologul poate manipula colonul presandu- puternic abdomenul si partea inferioara a pelvisului. Medicul radiolog mai poate insufla aer pe tub pentru a dilata colonul si a imbunatati imaginea.
Dupa examinare, care in general dureaza 20 de minute, radiologul indeparta punga de bariu, permitand unei cantitati din acesta sa iasa din colon. Aceasta face sa simtiti mai bine. Timp de cate zile ulterior, probabil ca veti avea scaune albe sau gri, pana cand bariul este eliminat din corp. in acest timp, beti multe lichide pentru a preveni constipatia. Doctorul dumneavoastra ar putea sugera sa faceti clisme sau sa luati laxative pentru a ajuta la ecuarea banului.