Una dintre cele mai eficiente modalitati de diagnostic a problemelor digestive este de a privi in interiorul tractului digestiv. Pentru a face acest lucru, un tub subtire, flexibil, dotat cu fibra optica si o minuscula camera de luat vederi este introdus pe una dintre cele doua cai: fie pe gura si apoi coborat spre esofag, stomac si portiunea superioara a
intestinului subtire, fie pe
anus si de aici prin rect si intreg
colonul sau doar o parte din el. Endoscopul este instrumentul care examineaza tractul gastrointestinal. Atunci cand este folosit pentru examinarea portiunii inferioare din tractul gastrointestinal, este denumit in mod tipic colonoscop sau sigmoidoscop. Sigmoidoscopul este mai scurt decat colonoscopul.
Endoscopia superioara
Aceasta procedura {esofagogastroduodenoscopia sau EGD) ii permite doctorului dumneavoastra sa priveasca direct in interiorul esofagului, stomacului si duodenului. Poate ajuta la determinarea cauzelor unor simptome cum sunt dificultatile de inghitire,
arsurile in capul pieptului, greata, voma, durerea in piept, sangerarea sau durerile in partea superioara a abdomenului. Unele instrumente de dimensiuni mici pot fi introduse pe tub pentru a realiza proceduri simple.In timpul endoscopiei superioare, medicul dumneavoastra poate realiza unul sau mai multe dintre urmatoarele lucruri.
» Sa caute zone inflamate de tesut,
ulcere sau proeminente anormale. .
» Sa recolteze fragmente de tesut (biopsii).
Sa indeparteze obiecte straine sau
tumori necanceroase (polipi). » Sa intinda (dilate) esofagul daca a fost ingustat de o zona de tesut cicatriceal.
» Sa identifice si sa trateze leziunile care sangereaza.
Stomacul dumneavoastra trebuie sa fie gol pentru acest test, astfel ca nu puteti sa mancati sau sa beti ce cu cel putin 4-6 ore inainte de examinare. Chiar inainte de procedura, gatul dumneavoastra ar putea fi anesteziat cu un
spray pentru a amorti si a impiedica sa aveti senzatie de voma. Majoritatea persoanelor primesc si medicamente intravenos pentru sedare.
Dupa ce plaseaza endoscopul in gura, medicul ruga sa inghititi pentru a ajuta la trecerea tubului din gat in esofag. Tubul nu impiedica sa respirati, dar ati putea avea o senzatie de presiune usoara sau de plenitudine pe masura ce acesta inainteaza in sistemul digestiv. Camera mica de luat vederi transmite o imagine, permitand doctorului sa examineze cu atentie stratul intern al tractului digestiv superior. Doctorul dumneavoastra poate adeseori vedea unele anormalitati care nu apar prea bine pe imaginile radiologice, cum ar fi tesutul esofagian inflamat sau distrus datorita refluxului acidului din stomac, ulcere mici sau tumori la nivelul stomacului ori duodenului. Dispozitivul poate introduce si aer in stomac pentru a-i intinde faldurile naturale si a oferi o mai buna vizualizare a stratului intern. Aerul introdus poate produce gaze sau flatulenta.
Endoscopia superioara dureaza in general cam 30 de minute, dar este nevoie de aproximativ o ora pentru a reveni de sub efectul sedativelor. Veti avea nevoie de cine care sa conduca acasa, deoarece efectul sedativelor se poate prelungi mai multe ore. Dupa endoscopie este posibil sa doara putin gatul sau sa-l simtiti usor iritat timp de o zi sau doua.