aca medicul dumneavoastra suspecteaza ca aveti calculi in ca biliara, probabil ca veti fi supus urmatoarelor teste pentru ca pietrele sa fie localizate:
Ecografia. Aceasta este o procedura nedureroasa, care dureaza aproximativ 15 minute. Ecografia detecteaza calculii biliari cu o acuratete de aproximativ 95 %, dar are o precizie mai mica in depistarea pietrelor care au trecut in caile biliare.
Tomografia computerizata (TC). Examinarea tomografica a abdomenului poate uneori pune in edenta calculii biliari care au un continut mare de calciu. Suplimentar, in timpul unei
colici biliare, ca dumneavoastra poate aparea ingrosata pe imaginile tomografice sau ecografice. Capitolul 4 contine mai multe informatii despre aceste proceduri de diagnostic.
Scanarea cu radionuclizi. intai se administreaza intravenos o cantitate mica de trasor radioactiv, ulterior se scaneaza ca biliara pentru a vedea daca materialul radioactiv a ajuns la nivelul ei. Daca nu a ajuns, este foarte probabil ca un calcul sa blocheze deschiderea cii biliare sau canalul cistic.
Analize de sange. Nivelurile crescute ale anumitor substante, cum sunt bilirubina, fosfataza alcalina si aminotransferazele, sugereaza o obstructie a cailor biliare.
Colangiopancreatografia endoscopica retrograda (CPER). Aceasta este o procedura mai dificil de realizat, dar una care-i permite medicului sa inregistreze imaginea cailor dumneavoastra biliare. In portiunea superioara a sistemului dumneavoastra digestiv se introduce un tub subtire, care are atasata o camera de luat vederi (endoscop). Endoscopul este ghidat pana la deschiderea caii biliare comune. Pe cateterul din interiorul tubului se injecteaza un colorant care ajunge in calea biliara comuna, edentiind caile biliare a caror imagine poate fi ulterior radiografiata. In cazul in care se descopera o piatra in calea biliara, ea se poate extrage imediat cu ajutorul unor instrumente atasate la endoscop.