mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Boli
Index » Boli Si Tratamente » Boli
» NEURASTENIA

NEURASTENIA






In prezentarea acestei tulburari apar variatii culturale considerabile, doua tipuri principale aparand cu o suprapunere importanta:
- Un tip are ca principala trasatura o acuza de fatigabilitate crescuta dupa efort mental, adesea asociata cu o anumita scadere in perfomanta ocupationala, de a face fata eficient in sarcinile cotidiene. Fatigabilitatea mentala este descrisa tipic ca o intruziune neplacuta a unor asociatii sau reamintiri care ii distrag atentia, dificultati de concentrare si, in general, o gandire ineficienta.
- In celalalt tip accentul este pus pe sentimentul unei slabiciuni si epuizari fizice sau corporale dupa un efort minim, insotita de algii si dureri musculare si incapacitatea de relaxare.
In ambele tipuri sunt comune o varietate de alte trtiri somatice neplacute, cum ar fi ameseala, cefaleea de tensiune si sentimentul unei instabilitati generale. Ingrijorare privind o scadere a stari de bine mentala si corporala, iritabilitatea, anhedonia si grade minore variabile atat de depresie cat si de anxietate sunt obisnuite. Somnul adesea perturbat in fazele initiale si mijlocii, dar hipersomnia poate fi deasemenea proeminenta.



INDREPTAR DIAGNOSTIC:


Pentru un diagnostic cert sunt necesare urmatoarele:


(A). Acuze persistente si suparatoare de fatigabilitate crescuta dupa efort mental, sau acuze persistente si suparatoare privind slabiciune si epuizare corporala dupa efort minim.


(B). Cel putin doua din urmatoarele:

- algii si dureri musculare


- ameteli

- cefalee de tip tensiune


- tulburari de somn

- incapacitate de relaxare


- iritabilitate

- dispepsie


(C). Nici un simptom vegetativ sau depresiv prezent nu este suficient de persistent si de sever pentru a intruni criteriile pentru oricare din tulburarile specifice din aceasta clasificare


Include: sindromul de oboseala.


Diagnostic diferentiat:
In multe tari neurastenia nu este o categorie diagnostica utilizata in general. Multe din cazurile diagnosticate astfel in trecut vor intruni actualele criterii pentru tulburarea depresiva sau anxioasa. Exista, totusi, cazuri la care descrierea neurasteniei se potriveste mai bine decat a oricarui alt sindrom nevrotic, si astfel de cazuri par sa fie mai frecvente in unele culturi decat in altele. daca se foloseste categoria diagnostica de neurastenie, trebuie facuta mai intai incercarea de excludere a unei tulburari depresive sau anxioase. Esenta sindromului o constituie insistenaa pacientului asupra fatigabilitatii si slabiciunii, si preocuparea sa privind eficienaa sa scazuta mentala si fizica (in contrast cu tulburarea somatoforma, unde plangerile somatice si preocuparea pentru boala somatica domina tablouL). daca sindromul neurastenic se dezvolta in continuarea unei boli somatice (mai ales hepatita virala sau mononucleoza infectioasA), diagnosticul acesteia din urma trebuie deasemenea inregistrat.



Exclude: astenia NSA (R53); "burn-out" (sfarsealA) (Z73.0); maleza si oboseala (R53); sindromul de oboseala post-virala (G93.3); psihastenia (F48.8).






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor