mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Boli
Index » Boli Si Tratamente » Boli
» INTOXICATIA ACUTA

INTOXICATIA ACUTA






Este o stare tranzitorie ce urmeaza administrarii alcoolului sau altor substante psihoactive, si care are ca rezultat perturbari in nivelul campului de constiinta, ale cognitiei, perceptiei, afectului si comportamentului, precum si a altor functii si raspunsuri fiziologice. Acest diagnostic trebuie sa figureze ca diagnostic principal doar in cazurile in care intoxicatia apare fara sa fie concomitent prezente probleme legate de consumul de alcool sau de drog. In acest caz, prioritatea trebuie data diagnosticului de utilizare nociva (F1x.1), sindromului de dependenta (F1x.2) sau tulburarii psihotice (F1x.5).


INDREPTAR DIAGNOSTIC:
Intoxicatia acuta este de obicei strans legata de nivelul dozelor (vezi ICD-10, Capitolul XX). Exceptii de la aceasta regula pot apare la indivizii cu unele afectari organice subacute (de ex. insuficienas renala sau hepaticA) unde doze mici de substanas pot provoca un efect toxic disproportionat de sever. Dezinhibitia datorata contexului social trebuie de asemenea luata in considerare (de ex. dezinhibitia comportamentala la petreceri, carnavaluri, etc.). Intoxicatia acuta este un fenomen tranzitor. Intensitatea intoxicatiei scade cu timpul si efectele dispar in timp, in absenta utilizarii ulterioare a substanaei. Recuperarea este astfel completa, exceptand situatiile in care au aparut leziuni tisulare sau alte complicatii.



Simptomele intoxicatiei nu reflecta obligatoriu efectele primare ale substanaei utilizate, de ex. drogurile sedative pot duce la simptome de agitatie sau hiperactivitate, iar stimulantele pot duce la retragere sociala si comportament introvertit. Efectele substantelor, ca cele ale cannabisului si halucinogenelor pot fi, mod particular, imprevizibile. Mai mult, unele substante psihoactive sunt capabile sa produca diferite tipuri de efecte la diferite doze. De exemplu, alcoolul care poate avea efecte aparent stimulante asupra comportamentului la doze reduse, poate duce la agitatie si agresiune odata cu cresterea dozelor, si sa produca o clara sedare la doze foarte ridicate.



Include: betia acuta in alcoolism, "bad trips" (cauzate de drogurile halucinogenE), betia NSA.


Diagnostic diferentiat:
Luati in considerare traumatismele craniene acute si hipoglicemia. Deasemenea, considerati posibilitatea ca intoxicatia sa se datoreze folosirii combinate a mai multor substanae.



Al 5-lea caracter al codului poate fi folosit pentru a indica daca intoxicatia acuta a fost asociata cu vreo complicatie:


F1x.00 fara complicatii:


Simptome de severitate variata, de obicei dependente de doza, mai ales la valori ridicate ale acesteia;


F1x.01 Cu traumatism sau alte leziune corporala


F1x.02 Cu alte complicatii medicale:
Hemateza, complicatii ca aspiratia vomismentului, etc.


F1x.03 Cu delirium



F1x.04 Cu distorsiuni perceptuale



F1x.05 Cu coma



F1x.06 Cu convulsii



F1x.07 Intoxicatia patologica:


Se aplica numai la alcool. Debut brusc cu agresiune si adesea comportament violent care nu e tipic pentru S. in afara consumului si apare foarte repede dupa consumul unei cantitatii de alcool care nu produce intoxicatie la majoritatea populatiei.






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor