Aceasta este o complicatie care apare la 10-20% dintre purtatorii unei litiaze veziculare. Ea se recunoaste prin aparitia semnelor inflamatorii (febrA) si exacerbarea durerilor de tip colicativ in hipocondrul drept care persista peste 2 ore, iradiaza posterior si superior spre omoplatul sau umarul drept si se asociazacu varsaturi.
Examenul fizic deceleaza
durere vie la palpare subcostal drept in cursul unui inspir profund (semnul Murphy pozitiV) si vezicula palpabila in 20-25% din cazuri. Examenul de laborator arata leucocitoza, alterarea testelor hepatice cu cresterea transaminazelor, cresterea amilazelor si uneori a bilirubinei.
Ecografia este investigatia de electie, care pe langa prezenta de calculi, arata un
colecist destins cu pereti ingrosati (dublu contuR) si da informatii valoroase pentru actul terapeutic si asupra caii biliare principale.in numai 5% din cazuri colecistita acuta apare in absenta calculilor.
Tratamentul presupune administrare de perfuzii, antibioterapie, antialgice si indepartarea chirurgicala a colecistului (colecistectomiE) in conditii de urgenta pentru prevenirea efectelor locale si generale ale sepsisului biliar.
Operatia se recomanda a fi efectuata pe cale laparoscopica datorita beneficiilor aduse de abordul miniinvaziv, cu mentiunea ca exista numeroase situatii care sa impuna interventie clasica de la bun inceput sau conversia unei operatii laparoscopice intr-una clasica.
Angiocolita este o alta complicatie redutabila a litiazei veziculare, care presupune infectia cailor biliare, cel mai frecvent datorita unei obstructii date de migrarea unui calcul in calea biliara principala.
Clinic se descrie triada Charcot (durere,
febra cu frison si icteR).
Biologic vom constata semne de colestaza cu cresterea bilirubinei pe seama componentei conjugate (bilirubina directA), a fosfatazei alcaline si a gama-glutamil-transferazei, cresterea transaminazelor, a amilazei si leucocitoza.
Examenul de baza, care constituie si un act terapeutic, este colangiografia retrograda endoscopica, care identifica
obstructia si permite realizarea unei papi-losfincterotomii in conditii de urgenta si va duce la decomprimarea arborelui biliar. Desi procedura in sine are riscul de a declansa o pancreatita, beneficiile acestei metode miniinvazive, in maini competente, este indiscutabil.
In caz de imposibilitate de realizare a procedurii, sau de esec, se recomanda interventia chirurgicala de urgenta printr-un procedeu de derivatie interna sau externa a fluxului biliar dupa indepartarea calculului obstructiv si a colecistec-tomiei pentru prevenirea recidivelor. Toate acestea se fac sub tratament pre- si postoperator perfuzabil, analgetice si antibioterapie.
Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este
interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Termeni
si conditii - Confidentialitatea
datelor