Celula
sexuala feminina este olul, iar cea masculina - spermatozoidul. in genele din cromozomii acestora se fixeaza informatia ereditara a individului. In timp ce restul celulelor organismului au cate 46 de cromozomi, celulele sexuale au doar 23 de cromozomi Cand are loc contopirea celulelor sexuale, se amesteca informatia parintilor si apare o noua combinatie de cromozomi - unica in felul ei. Chiar din acest moment sunt puse bazele caracteristicilor noului om: sexul, culoarea parului, grupa de sange etc.
Olul este cea mai mare celula a organismului si chiar daca are doar 0,22 mm in diametru, poate fi vazut cu ochiul liber. Olul depaseste considerabil ca marime spermatozoidul.
In organismul unui barbat sanatos se formeaza zilnic milioane de spermatozoizi. Acest proces complicat de transformare a celulelor sexuale primare in spermatozoizi dureaza mai bine de 70 de zile si se numeste spermato-geneza. Oamenii de stiinta nici astazi nu inceteaza sa se mire de aceasta minune a naturii. Semanand cu niste mormoloci si dand iute din coada, spermatozoizii tind sa se apropie de ol. Pentru fertilitate, cele mai importante caracteristici sunt cantitatea si calitatea spermatozoizilor. Acestea pot ft determinate cu ajutorul analizei lichidului seminal.