Desigur ca i-ati dat jucarii de la 2 luni ' adica, aceie zornaitori, fluturasi gemeni din plastic, papusi mici si giobulete colorate ' pe care le-ati agatat pe marginea sau deasupra patutului. Sugarul, chiar de la 2 luni, urmareste obiectele colorate, in miscare sau care stralucesc.
El prefera jucariile colorate, lucitoare, care produc sunete, zornaitorile\", clopoteii, papusile care pronunta ma-ma\" sau jucariile la care s-au introdus mici discuri cu cantece.
Jucariile sunt, pentru
sugar si copil, de prima necesitate. La inceput, doar pentru privit, mai tarziu )e agita, le mangaie ' ii ajuta la fixarea privirii; a atentiei, ii educa vazul, auzul.
Jucarii cu care sa se joace, apucandu-Ie in manuta si agitandu-le, nu pot folosi decat de la 5 1/2'6 luni.
Parintii cumpara jucarii, de la
nasterea copilului. E o marturie a dragostei lor si a dorintei de a-i vedea cat mai repede mari. Am vazut tren electric, joc de fotbal si tricicleta in camera unui nou-naseut. Sigur ca fiecare jucarie corespunde unei varste. La 2 luni zornaitori, la 10 luni papusi, la 1 an si 2 luni pliante de carton cu poze, la 3 ani tricicleta Jucariile trebuie sa fie alese cu grija. Sa fie din plastic, cauciuc, celuloid ' rotunjite, netaioase. Preferati jucariile a caror parti sunt nedetasabile, din plastic sau cauciuc, nu prea mici, dar nici prea mari. Deoarece copilul le duce la gura, ele nu trebuie sa se cojeasca, culoarea sa fie incorporata in material. Jucariile se spala daca au cazut din patut oii s-au murdarit.
Cat mai putine jucarii electrice ! Cat mai multe cuburi, poze de animale, mingi. Deloc jucarii care pot fi inghitite sau pot rani ! Atentie la jucariile care au un bu-(on-muzicuta ; acesta iese usor si poate fi inghitit ! Jucariile pot transmite o serie de boli contagioase. Nu dati jucarii de la alti copii, si ardeti-le pe cele vechi din perioada in care copilul a fost bolna