mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Plante medicinale
Index » Plante medicinale
» Linarita - actiune farmaceutica, tratament, tratare afectiuni

Linarita - actiune farmaceutica, tratament, tratare afectiuni






Linaria vulgaris Fam. Scrophulariaceae.



Denumiri populare: bumbac de câmp, bumbacarita, buruiana de fapt, buruiana de in, coltul lupului, firicica, galbinare, gura leului, gura mâtei, iarba urâciunii, iarba de vatam, in salbatec, inarica, inet, lânarita, prostovanic, sculatoare, trapang.



În traditia populara: ceaiul din tulpinile florifere se bea contra hemoragiilor. Cu ele se faceau scaldatori contra “luparii” si spalaturi contra “faptului” la copii.



Decoctul se lua contra “vatamaturii” si leucoreei. Se facea cu ea bai contra “lingorii”.



Ceaiul din partile aeriene se lua contra malariei si galbinarii.







Cu linarita, flori de sofran, untura de porc si galbenus de ou se facea o alifie contra hemoroizilor.



La acnee, fetele o puneau în apa cu care se spalau, ca sa le curete fata, sa fie frumoase.



Compozitie chimica: alcaloizi (pegaina sau linarina), flavonoide, flavonoglicozide (linarina, pegaina, aurone, etc), acizi organici (artiric, formic, citric, malic, tanic), zaharuri, glicozide, pectine, grasimi, saruri minerale.



Actiune farmacologica: actiune emolienta, depurativa, laxativ, diuretic, antihemoroidal, sudorific, curata ficatul si caile urinare, vermifug, ajuta la impotenta.



Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: afectiunile splinei si ficatului, afectiuni catarale ale intestinului gros, boli renale, erizipel, hemoroizi, hidropizie, icter, impotenta, ermi intestinali.



Preparare:



-O lingura de flori proaspete se pun la un litru de apa. Se fierbe timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se va bea în cursul zilei.



-O lingura de flori se pune într-un litru de lapte. Se fierbe timp de 10 minute, se strecoara si se poate folosi extern la hemoroizi sau alte afectiuni.



LINTE.



Ervus lens.



Compozitie chimica: amidon, fier, calciu, sodiu si potasiu (care favorizeaza asimilarea grasimilor); taminele B, C, mangan, apa, protide, hidrati de carbon, lipide, saruri minerale, celuloza. Contine 162 mg de purine la 100 g.



Actiuni farmaceutice: foarte nutritiva si printre cele mai digeste, galactogog, energizant, contine acidul uric si din aceasta cauza va fi etata de care au acesta mai mult în sânge (guta, etc).



Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: abcese, convalescenta, crestere, dispepsii, echimoze, flegmoane, furuncule, mamele care alapteaza pentru marirea cantitatii de lapte, rani, reumatism, sporti.



Preparare:



Lintea este un aliment complex, de rezistenta pentru muncile care cer forta. Se poate folosi în salata cu ulei de masline, otet de n sau lamâie. Ca faina se recomanda intelectualilor, studentilor, elelor si dispepticilor



Extern:



-faina de linte cu putina apa cât sa faca o pasta se pune pe rani. Calda pe abcese si la echimoze- rece.



-Faina fiarta în apa se poate pune calda pe abcese.









    Adauga documentAdauga articol scris

    Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
    Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

    Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor