Este o practica manuala importanta care are ca scop reducerea stagnarilor de lichide si de reziduuri din zonele ccluliticc, inlesnind scurgerea lor pe caile limfatice si
venoasc.
Sistemul limfatic este format, la extremitatile sale periferice, dintr-o retea imensa de se ce asigura cu regularitate aporturile nutritive spre celule, carand apoi resturile.
Circulatia limfatica este deosebit de precara, deoarece nu dispune de un motor stimulator, cum este inima pentru cea sangvina; asa-numita a doua inima\", adica taloncta lui Lcjars de pe talpa piciorului, actioneaza destul de slab si doar in timpul mersului, daca nu purtam o incaltaminte prea stramta.
Reteaua colectorilor si a selor Hmfaticc este foarte intinsa, aproape dubla fata de cea sangvina; ea se imparte intr-o retea de suprafata si una de profunzime, legate intre ele de colectori periferici, dar si de ganglionii limfatici.
In procesul celulitic este implicata circulatia limfatica de suprafata, care asigura legatura dintre nodurile gan-glionare: in partea inferioara a trupului, accsle centre sunt limfonodurile aflate in interiorul genunchiului si in partea sa posterioara, in regiunea inghinala, sub fese si deasupra femurului; in partea superioara a trupului gasim mai ales ganglionii axilari.
Prin limfodrenaj limfa este ajutata sa se scurga usor spre punctele ganglionarc, dupa deblocarea zonelor aflate in josul circuitului limfatic.
Desi are loc la suprafata, actiunea de mobilizare a lichidelor implica si tesuturile de profunzime, prin diferitele puncte de intercomunicare (anastamoza) ale selor limfatice. De aceea, tratamentul trebuie efectuat cu o mare delicatete si abilitate. Limfodrenajul este eficient in sine, dar e mult mai folositor cand este asociat cu alte practici specifice.
Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este
interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Termeni
si conditii - Confidentialitatea
datelor