Lentilele pansament sint indicate pentru afectiunile si traumatismele corneene, cind sint epuizate toate posibilitatile terapeutice.
Tipurile de lentile pansament sint lentilele siliconiec. Cu ajutorul fluoresceinei se fixeaza strict pe locul leziunii putind fi efectuate tratamentele locale. Lentilele HEMA 38 se vor folosi in momentul aparitiei vascularizatiei corneene pentru prenirea extinderii ei.
In distrofiile corneene se recomanda lentilele de contact PMMA corneene (epiteliu corneean artificial lipit) in situatia in care nu s-au obtinut rezultate cu PMMA sclerala sau lentila siliconica.
In traumatismele perforante sau iamelare in cazuri speciale, o lentila pansament poate evita interntia chirurgicala.
Lentilele PMMA sint indicate in : keratopatii buloase, keratite metaherpetice,
ulceratii corneene, deci in general la perturbari ale meolismului corneean. inaintea lipirii PMMA se pot folosi lentile siliconice.
Pentru faptul ca lentilele pansament se poarta mult timp apar complicatiile cunoscute : keratopatia buloasa, keratita neuroparalitica, keratita lagoftalmica, keratita filiforma, sindrom sicca,
ulcer metaherpetic, ulcer trofic.
Lentilele hidrofjle au dezavantajul combinatiei lichidului cu fluoresceina. Lentilele siliconice au avantajul ca se pot aplica exact conform coloratiei cu fluoresceina.
Lipirea lentilelor PMMA se face cu adeziv in conditii sterile cu anestezie rctrobulbara sau generala.In eroziunile corneene recidivate, lentilele pansament aduc o diminuare a suferintei, dar sint greu suportate. Se folosesc in aceste cazuri lentile de colagen.
In perforatiile corneene, mai ales cele centrale, se folosesc cu succes lentilele pansament, evitindu-se leucoamele corneene. In caz ca plaga nu se inchide in citeva zile, atunci se impune interntia chirurgicala.