Impactul biologic al diabetului este considerabil. El este eluat prin reducerea sperantei de viata (cresterea mortalitatii), scaderea sperantei de sanatate prin afectarea calitatii vietii, datorita complicatiilor acute, dar mai ales a celor cronice. Mortalitatea specifica diabetului (\"diabetes related mortality\") este subeluata datorita incorectitudinii completarii certificatelor de deces. Prima estimare globala a mortalitatii datorate diabetului a fost publicata in anul 2005 si a demonstrat ca
diabetul reprezinta a 5-a cauza de mortalitate la nivel mondial, fiind responsabil pentru 5.2% din totalul deceselor [4], Rezultatele studiului sunt cu atat mai alarmante cu cat pana la 27% dintre decesele inregistrate la adultii cu rste cuprinse intre 35-64 ani au fost atribuite diabetului zaharat [4].
Prelenta complicatiilor cronice si a conditiilor asociate in
diabet este impresionanta. Cele mai comune sunt retinopatia, neuropatia si nefropatia intalnite la 1/3 din populatia afectata de diabet [2,3]. Bolile cardiosculare reprezinta complicatia majora a DZ tip 2, fiind responsabile pentru 50-80% din cauzele de deces la persoanele cu diabet si determinand reducerea substantiala a calitatii vietii [3]. Rezultatele studiului prospectiv EPIDIAB (Epidemia in Diabet\"), desfasurat in 13 judete din Romania, rele o impresionanta frecventa a asociatiilor morbide si a complicatiilor cronice, evidentiate chiar in momentul diagnosticului diabetului tip 2:
hipertensiunea arteriala 45.3%. dislipidemii 48.8%,
obezitate si suprapondere 89%, boli cardiosculare aterosclerotice 32%, retinopatie 12.4%, nefropatie 2%, neuropatie 24.3% [5].