mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Boli
Index » Boli Si Tratamente » Boli
» COSMARURILE

COSMARURILE







Cosmarul este o experienta din vis, incarcata cu anxietate sau teama, si o amintire foarte detailata a continutului visului. Aceasta trtire a visului este foarte vie, si de obicei, include teme privind amenintari, supravie_uirea, siguranaa sau stima de sine. Destul de des exista o recurenta a aceluiati sau a unor asemenea teme insptimantatoare, de cosmar. In timpul episodului, tipic, exista un grad de descarcare vegetativa, dar nu exista o apreciabila vocalizare sau motilitate corporala. La trezire, individul devine rapid alert si orientat. El poate comunica pe deplin cu ceilalti, dand de obicei o relatarea detailata a trtirii visului, atat imediat, cat si in dimineasa urmatoare.



La copii, nu exista o psihopatologie conscvent asociata, de aceea cosmarurile din copilarie sunt corelate de obicei cu o faza specifica a dezvoltarii emotionale. In contrast, la adultii cu cosmaruri se constata adesea ca manifesta nivele inalte de psihopatolgie, de obicei sub forma unei tulburari de personalitate. In afara psihopatologiei, ca un factor cauzal, utilizarea unor droguri psihotrope cum ar fi reserpine, tioridazina, antidepresivele triciclice si benzodiazepinele a dus la constatarea ca ele contribuie la aparitia cosmarurilor. Mai mult, un sevraj abrupt al drogurilor cum ar fi hipnoticele non-benzodiazepinice, care scad timpul REM al somnului (stadiul somnului asociat cu visareA) poate duce la o accentuare a visarii si al cosmaruri prin revenirea brusca a REM-ului.



INDREPTAR DIAGNOSTIC:
Urmatoarele trasaturi clinice sunt esentiale pentru stabilirea unui diagnostic cert:


(A). Trezirea din somnul nocturn sau din mostiala cu amintirea detailata si vie a unor vise intens infrico__toare, de obicei implicand un pericol privind supravie_uirea, securitatea sau stima de sine. Trezirea poate apare in timpul oricarui moment al perioadei de somn, desi ea apare tipic in a doua jumatate;


(B). La trezirea din vise infrico__toare, individul devine rapid orientat si vigil;



(C). Trairea visului in sine si tulburarea somnului rezultand din trezirile asociate cu aceste episoade cauzeaza individului un distres marcat.
Include: tulburarea de anxietate din vis.


Diagnostic diferentiat:
Este important de a diferentia cosmarurile de terorile nocturne. In ultimele, episoadele apar in prima treime a perioadei de somn, cu anxietate intensa, tipete de groaza , miscari corporale excesive, si descarcare vegetativa intensa. Apoi, in terorile nocturne exista o absenta a reamintirii detailate a visului, atat imediat dupa episod, cat si la trezirea de dimineasa.






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor