Placheta reprezinta o celula sangvina fara nucleu, care joaca un rol important in fenomenele coagularii sangelui si ale inflamatiei.
Numarul de plachete este cuprins in mod normal intre 150.000 si 450.000 pe milimetrul cub de sange. Plachetele provin din fragmentarea citoplasmei celulelor mari ale maduvei osoase, megacariocitele. Longevitatea lor este de 7-l0 zile. Plachetele sangvine sunt distruse in splina.
Au functie in primul stadiu al opririi unei hemoragii si debuteaza cu aderarea plachetelor la peretele sului lezat, cu agregarea si eliberarea continutului lor. Aceasta conduce la formarea unei aglomerari de plachete care colmateaza bresa sului. In fenomenul coagularii, membrana plachetelor favorizeaza interactiunea factorilor coagularii.
In reactia inflamatorie, plachetele ingera anumite particule si pot sa-si elibereze continutul in prezenta bacteriilor si a virusurilor, crescand astfel permeabilitatea sculara.
Sinonim: trombocit.
Articole care vorbesc despre Placheta
Agregarea plachetara
Plachetele sint mici elemente celulare lipsite de nucleu si avind un rol-cheie in coagulare. O reactivitate foarte puternica a plachetelor poate duce la tromboze in organism. Daca rsam putin singe intr-o eprubeta, vom constata o agregare a plachetelor. Prin adaugarea DHEA, acest fenomen se diminueaz .....
[ continuare articol ] Index »
Dieta nutritie »
sa ramanem tineri »
TEHNICILE HORMONALE DE LUPTA IMPOTRIVA IMBATRINIRII